Na sociálních sítích se v minulých dnech objevila slovní přestřelka mezi zastupitelem Ondřejem Prokopem a náměstkem primátora pro dopravu Adamem Scheinherrem. Důvodem bylo stěhování sídla TSK, kde je zároveň Scheinherr předsedou dozorčí rady. TSK se přestěhovala loni v létě především proto, že budova neměla dostatečnou kapacitu a také byla zastaralá, byla však v majetku města.

Požadavky

Na nové sídlo bylo několik požadavků. „TSK požadovala moderní, klimatizované kanceláře standardu A, relativní blízkost současným kancelářím s ohledem na dostupnost na Magistrát hl. m. Prahy, minimalizaci změny lokality na zaměstnance a snadné spojení na budoucí druhé dispečerské pracoviště, které se připravuje na Malovance. Dalším požadavkem byla velikost 3750 až 4500 m2, možnost parkování pro vozidla služební, klientů a dodavatelů, dále možnost vytvoření kontaktního klientského centra a v neposlední řadě nenavyšování jednotkových nákladů na jednoho zaměstnance,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Magistrát tedy oslovil realitní společnost, která vytipovala hned několik míst. „Šlo o budovy Telehouse (Praha 6), Bořislavka (Praha 6), Blox (Praha 6) a Letná Obchodní Centrum - OC Stromovka (Praha 7), což byla i nejlevnější nabídka,“ napsal na svém Facebooku Scheinherr a doplnil, že nájem za kanceláře a služby je dohromady 1 522 342 Kč za měsíc.

Předražené?

Právě tato částka nadzvedla ze židle Prokopa. „Technická správa komunikací se přestěhovala z údajně nevyhovující magistrátní budovy do nových luxusních kanceláří na Praze 7. Přál bych jim to, opravdu ano, kdyby to zase nebyl jen jeden obrovský tunel rozpočtu hlavního města,“ napsal zastupitel. „Dříve totiž TSK platilo měsíční nájem kolem 134 tisíc korun, nyní zaplatí naprosto neuvěřitelných 2,3 milionu korun. Ten obrovský rozdíl by vnímalo i malé dítě,“ dodal.

Toto vyjádření však náměstek pro dopravu popřel a prohlásil ho za lež a hoax. TSK před stěhováním sídlila na několika místech s centrálou v ulici Řásnovka. „Samotný nájem za kanceláře Stromovky je 1 330 491 Kč za měsíc. Nájem ve starých pracovištích TSK byl 1 433 980 Kč. Takže nyní čistě za nájem v OC Stromovka platíme ještě méně než předtím. Při zahrnutí nových služeb, které na minulých lokalitách nebyly vůbec možné – jako třeba kontaktní centrum pro občany a parkování pro 65 aut, tak OC Stromovka se vším všudy vychází celkem na 1 522 342 Kč za měsíc. Rozdíl rozhodně není 186 000 Kč versus dva miliony, tedy čísla, která kolovala kvůli Ondřeji Prokopovi,“ vysvětlil Scheinherr.

Scheinherrova slova potvrdila i mluvčí TSK Lišková. „Výše nájemného 321 korun za metr čtvereční  byla posouzena rovněž znaleckým posudkem, zda odpovídá ceně v místě a čase obvyklé. Tento posudek potvrdil, že sjednaný nájem je obvyklý a je o cca 4 miliony ročně nižší, než by odpovídalo srovnatelným nemovitostem. Čísla uváděná v médiích a na sociálních sítích jsou zmatečná, účelová a nezakládají se na smluvních dokumentech,“ sdělila mluvčí.

Princip

Prokop, který je předsedou pražského ANO, posléze zařadil zpátečku. „Je možné, že mnou prezentována čísla nebyla přesná,” reagoval na facebooku. I tak mu ale stěhování vadí. „Dřív se platil nájem z jedné kapsy do druhé. TSK posílalo nájemné do města a stále se s těmi penězi mohlo dal v městě nakládat. Ted obří sumu posilate soukromému developerovi,” stojí si za svým.

Video
Video se připravuje ...

Centrum Stromovka na Letné.  Ivan D. Hladík

Fotogalerie
8 fotografií