Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Plyn v Evropě: Jak jsou evropské státy závislé na ruských dodávkách

Polsku vznikl problém kvůli dodávkám ruského plynu
Polsku vznikl problém kvůli dodávkám ruského plynu  (Autor: Reuters)
Autor: mah, swp, psp - 
3. května 2022
05:00

Poté, co Rusko první evropské země odpojilo od plynu, když odmítly platit surovinu v rublech, se znovu rozhořela debata o evropské závislosti na plynu. Ten má většina z občanů spojený především s vytápěním a vařením. Je ovšem i důležitou součástí energetického mixu evropských zemí. Jde totiž o druhý největší zdroj elektřiny v Evropské unii. Podívejte se, odkud Evropa dováží plyn a jak se následně spotřebovává.

Závislost Evropy na ruském plynu

V importu plynu a dalších energetických surovin je řada států Evropské unie na Rusku z velké části závislá. V rámci Unie ovšem existuje řada rozdílů, jihoevropské země jako Španělsko či Francie dovážejí jen 8 % energetických surovin z Ruska, Česko jich dováží takřka čtvrtinu, sousední Slovensko 57 procent, v nejhorší pozici je Litva, která dováží přes 95 procent svých energetických surovin z Ruska. Ruský plyn pak představuje kolem 40 procent celkových importů této suroviny do EU, v případě zkapalněného zemního plynu (LNG) pak kolem 16 procent.

Plyn je hlavním zdrojem tepla v evropských domácnostech

Evropané mají asi nejvíce plyn spojený s vytápěním svých domovů a není se čemu divit. Podle dat z Eurostatu, který má data naposledy za rok 2019, byl plyn zdrojem více než třetiny energie, kterou spotřebovaly evropské domácnosti.

Evropské domácnosti přitom používají pět hlavních skupin zdrojů energií. Elektřina a plyn nepotřebují další vysvětlení. Kromě toho využívají domácnosti i energie z obnovitelných zdrojů, kam spadá například i palivové dříví, pevná paliva (například uhlí), ropa a ropné produkty, či odpadní teplo, například nevyužité teplo z elektráren.

Asi tři čtvrtiny plynu přitom obyvatelé Evropské unie využívali na vytápění svých domovů.

Plyn se používá i k výrobě elektřiny

Evropská unie patří na světové poměry k premiantům, pokud jde o výrobu elektřiny jinak, než z fosilních paliv. Přesto z nich vyrobí kolem 40 procent veškeré elektřiny a konkrétně plyn je pro EU druhým největším zdrojem energie po jaderných elektrárnách.

I mezi evropskými zeměmi ovšem existují velké rozdíly. Zatímco například Francie vyrábí většinu své elektřiny v jaderných elektrárnách, Norsko spoléhá na vodní elektrárny, Polsko stále většinu elektřiny získává díky spalování uhlí. 

Pro energetické mixy jednotlivých států přitom není plyn rozhodující pouze jako významný zdroj energie. Jeho užitečnost totiž spočívá i v tom, že plynové elektrárny jsou schopné rychle reagovat na změny v poptávce, a regulátoři elektrické sítě je tak mohou využívat k její rychlé regulaci.

Závislost Česka na ruských surovinách

Zemní plyn potřebuje ke svému fungování i Česká republika, která zároveň patří mezi země, které jsou zcela závislé na dovozu této komodity právě z Ruska.

Podíl plynu na zásobování domácností energiemi

Pro české domácnosti je plyn druhým největším zdrojem energií. Je to přitom druhý nejčastěji využívatelný zdroj energie pro vytápění a nejpoužívanější pro vaření a ohřev vody.

Podíl plynu na výrobě elektřiny v Česku

Česká republika spoléhá při výrobě elektřiny především na dva zdroje - uhlí, ze kterého se zde vyrobí necelých 40 procent elektřiny, a jadernou energii, která stojí za produkcí přibližně 37 procent energie.

Video  Plán Česka při odstavení dodávek plynu  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi