Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajinští Romové si stěžují, že je v Česku nechtějí ubytovat: Podle hasičů je problém v jejich požadavcích

Autor: red - 
20. dubna 2022
05:00

Romská rodina na útěku z Ukrajiny tvrdí, že ji v Česku nechtěli ubytovat, a uprchlíky proto poslali do Německa. Podle hasičů je ale problém v tom, že ukrajinští Romové chtějí bydlet ve skupinkách po třiceti až padesáti lidech. A to už je nad rámec možností.

„Chtěli jsme tady zůstat, ale řekli nám, že pro nás nemají bydlení, a poslali nás do Německa,“ sdělila jedna z Romek ze Zakarpatí serveru Romea.cz s tím, že společně s manželem a pěti dětmi utekli z Ukrajiny před válkou. „Máme nemocné dítě, ale nikdo nám nepomohl,“ doplnila.

Úřadům v ČR se zatím podařilo ubytovat několik stovek Romů. Romea píše, že v současné době se potýkají s předsudky a diskriminací. V současné době je prý ale problém je ubytovat, hlavně kvůli tomu, že chtějí bydlet ve velké skupině pohromadě.

„Romové mají trošku specifické požadavky, chtějí být pospolu a ve velkých počtech, třeba 30 až 50 lidí. Snažíme se hledat ubytování pro každého, ať už to jsou specifické skupiny lidí nebo invalidé, či chovatelé domácích mazlíčků. Reagujeme na nabídky, které máme de facto celorepublikové a ty se snažíme naplnit,“ popisuje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka s tím, že ubytování pro tolik lidi najednou nabídnout nemohou.

Anonymní zdroj pro Romeu uvedl, že vidí rozdíly v poskytování informací a v chování vůči romským a neromským uprchlíkům. „Romští uprchlíci se nedozvědí, že mohou zůstat v České republice, že mohou získat vízum. Rovnou je lifrují jinam,“ citují svůj zdroj.

Pokud ale skutečně chtějí romští uprchlíci bydlet ve velkých skupinách, je pro hasiče a uprchlická centra téměř nemožné ubytování sehnat. „Máme možnost ubytovat 5-6 lidí, je to opravdu po jednotkách, a jestliže oni chtějí specifické ubytování pro padesát lidí a my jim ho nemůžeme nabídnout, tak musíme doporučit jinou destinaci, kde třeba ta možnost je. A já vím, že ten případ Romů byl, že odjeli do Německa, takže pravděpodobně se pro ně našlo ubytování tam,“ dodal Kavka.

13:54
Dnes

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

Zobrazit celý online

Video  Abramovič na Ukrajině. Mynářova cesta do Kataru vyšla na 100 tisíc! A smrt Ronaldova syna  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa