S některými lidmi se život zkrátka nemazlí a připraví jim ty nejtěžší možné překážky. To se týká i paní Dagmar, sympatické seniorky a milovnice psů a koček. Dagmar se musela vyrovnat s největší životní ranou, která může rodiče potkat. Přežila své děti. A tak zůstala na světě sama, bez rodiny, bez přátel. Spřízněné duše však našla ve čtyřnohých chlupáčcích a ve své chatce v zahrádkářské kolonii se stará hned o několik kočiček a dva pejsky.

Paní Dagmar bohužel trápí i chatrné zdraví, to jí ale nezabraňuje každý den ráno brzo vstát a jet do centra prodávat časopis Nový prostor, aby si zajistila alespoň nějaký příjem a mohla koupit především krmení pro chlupáče. Na sebe myslí jen málo. I Dagmar však potkala svého strážného anděla – paní Irenu. Ta si sama prošla rakovinou a je plně invalidní, v pomoci druhým se však angažuje dlouhodobě, proto oslovila nadační fond Zlatá muška s prosbou o pomoc.

„Paní Dagmar nemá žádné příspěvky od státu, jen se stará, jak může, aby zajistila krmení a veterinární péči svým zvířatům. My víme, že potřebuje základní věci, jako jsou důležité léky, brýle, možnost se pohybovat a dostat se na místo, kde může prodávat časopis, který živí ji i zvířata, spojení s okolím, alespoň základní zdroj energie. Její chatka je totiž bez elektřiny. Proto jsme zřídili na její podporu sbírkový účet,“ vysvětluje Eva Pernová z fondu Zlatá muška.

Peníze se na transparentním účtu pomalu střádají a díky paní Ireně se našlo i několik dárců, kteří Dagmar věnovali teplé oblečení. Teď jí tedy alespoň při prodávání časopisu není zima. A kdo by chtěl Dagmar podpořit přímo, může si od ní koupit Nový prostor. „Od rána do 11 hodin prodává časopis u Anděla, pak přejíždí na metro Luka, kde prodává do 14 hodin,“ říká Pernová. Prodejci Nového prostoru navíc u sebe nově mají přístroj k platbě kartou, takže není třeba mít u sebe ani hotovost.

Video
Video se připravuje ...

Jak se žije mezi bezdomovci a psy. Michal Charbulák

Fotogalerie
12 fotografií