Není tak problém najít například neposedné dítě, které se v nestřežené chvilce vzdálí rodičům. Nový systém totiž zvládne opravdu ledacos.

„V případě potřeby máme dokonalý přehled o každém člověku, který vstoupí do nemocnice. Můžeme trasovat pacienty, kteří kliniku neoprávněně opustí a umíme včas zachytit bezpečnostní rizika, například podezřelé chování nebo dlouho odložený předmět,“ popsal náměstek FN Plzeň Milan Topinka.

Nepřetržitý dohled

Nemocnice do nového kamerového systému investovala zhruba 58 milionů korun. „Na Lochotíně i na Borech máme rozmístěno přes 400 kamer, z nichž je 220 vybaveno analytickým softwarem s inteligentními funkcemi,“ řekl Topinka.

Napojené jsou, stejně jako tísňové systémy, do bezpečnostního velínu, kde na vše nepřetržitě dohlíží obsluha. Ve spolupráci s oddělením bezpečnosti může na dálku pomocí automatických dveří, kterých je zatím 390, uzavřít celou budovu či jednotlivá pracoviště.

Na ta mohou vstoupit navíc jen ti zaměstnanci, kteří mají vstup povolený na zaměstnanecké kartě. Do všech prostor nemocnice má vstup povolený jen velmi omezený okruh lidí.

Chrání pacienty i zaměstnance

Nemocnice si také chválí spolupráci se státní i městskou policií. „Strážníci dochází pravidelně v doprovodu psovoda, což nám v minulosti pomohlo například řešit problém s bezdomovci, kteří svého času hledali útočiště v lochotínském areálu,“ dodal Topinka. Na frekventovaných místech, jako je urgentní příjem či psychiatrická ambulance, je trvale přítomná ostraha.

 „Je třeba chránit naše pacienty a zaměstnance, jejich majetek a vybavení i zařízení nemocnice. Je zcela zřejmé, že modernizace bezpečnostních systémů eliminuje nežádoucí události, takže skutečně mohu říct, že je Fakultní nemocnice Plzeň bezpečným místem,“ dodal ředitel nemocnice Václav Šimánek.

VIDEO: Takhle se v říjnu 2019 otevíral v plzeňské fakultní nemocnici nový urgentní příjem.

Fotogalerie
5 fotografií