Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Jihočeška se přiznala k ubodání dcerky (†2) a matky: Bylo to pod vlivem afektu, plakala

Autor: jel, hra - 
19. ledna 2022
14:13

Koncem července otřásla jihočeskou metropolí násilná smrt teprve dvouleté holčičky a její babičky. Sedmatřicetiletá žena tam měla celkem čtyřmi noži zabít svou matku a teprve dvouletou dcerku. Oběma zasadila mnoho bodnořezných ran na různých místech těla. V úterý obviněná stanula před soudem, kde plakala, k činu se přiznala a litovala ho. Hrozí jí až výjimečný trest.

K tragédii došlo v panelovém domě na sídlišti v Českých Budějovicích. V bytě podle sousedů žily tři generace, starší manželé, jejich syn a dcera s malou holčičkou.

Sousedy zločin naprosto šokoval. Shodli se, že rodina působila klidně a spořádaně, s nikým v domě neměla konflikty. Většina obyvatel domu ale obyvatele bytu ale blíže neznala. 

„Pachatelka se po činu dala na útěk, který skončil po několika desítkách minut jejím zadržením policisty z oddělení hlídkové služby. Ženu zadrželi nedaleko místa spáchání činu,“ uvedl v létě policejní mluvčí Milan Bajcura. Podezřelá byla následně umístěna do vazby a obviněna z vraždy seniorky a nezletilého dítěte.

Před soudem plakala

V úterý stanula obviněná před soudem v Českých Budějovicích. K činu se přiznala, plakala, litovala ho a prosila o odpuštění. „Je mi líto, co jsem provedla. Tento čin nebyl nějak dopředu připraven, bylo to pod vlivem afektu. Je mi líto, že to nemůžu vzít zpátky,“ sdělila soudu. Žena podle znalců netrpí žádnou duševní poruchou. 

„Mezi ní a matkou došlo k prudké hádce. Matka obžalované chtěla zabránit tomu, aby se její dcera odstěhovala k otci dítěte, neboť jí v minulosti i nyní říkala, že se neumí sama o dítě postarat,“ uvedla státní zástupkyně Dagmar Šimáková v obžalobě.

Obžaloba dále uvedla, že obviněná je vysokoškolsky vzdělaná, chodila do práce, nikdy předtím nebyla trestaná a o dceru se dobře starala. Šimáková doplnila, že nebude požadovat výjimečný trest, i tak ženě však hrozí 15 až 20 let vězení.

Obě oběti zemřely opravdu brutálním způsobem, jak upozornil soudce Ondřej Kubů. Matka i dcera obviněné měli po těle desítky ran na krku, hrudníku, obličeji, zad i rukách, nejméně od čtyř kuchyňských nožů. Jednání bude pokračovat v únoru.

lepabrena ( 20. ledna 2022 10:19 )

Kdyby byla výchova poškozené matky vražedkyně špatná, vražedkyně by nikdy nevystudovala ani základní vzdělání- natož vysokou školu- bez podpory rodiny to nejde. Proč tam bydlí syn nevím- o tom v článku nebyla zmínka- ale asi mu vyhovuje mama-hotel. Kdyby bydlel sám- v Praze se jen za pronájem panelákové garsonky bez nákladů na teplo, teplou vodu, elektřinu a plyn platí 14 000 Kč- a kde máte ostatní věci? Navíc by si teď v době koronakrize musel sám vařit, shánět jídlo, prát. Kdyby chtěl- a to i dcera vražedkyně- mohl se odstěhovat-samopal u hlavy ani jednomu ze sourozenců matka u hlavy nedržela. Věřte, že pro starší ženy je nejpohodlnější, když se děti odstěhují a pouze se s rodiči navštěvují- a matka má zbytky svých sil, zbytek svého života a svoje peníze jen pro sebe. A čím se dle vás provinila ta dvouletá dcera, že j vražedkyně zavraždila také? Na tom, co jsem napsala, trvám- vražedkyně je psychicky nemocná a nebezpečná.

lepabrena ( 19. ledna 2022 14:33 )

To, že je obviněná vysokoškolsky vzdělaná a chodila do práce, nic neznamená a naopak zvětšuje její vinu, když brutálně zavraždila svojí matku a své malé dítě. Jako vysoce inteligentní a dobře finančně zabezpečená nebyla pod žádným tlakem, jaké mají matky samoživitelky s nedokončeným vzděláním a bez jakéhokoliv zázemí, které jsou v důsledku toho finančně a psychicky závislé na svých rodičích. Když takto jednala v afektu, co udělá až bude na svobodě? Když jí někdo nevyhoví, tak ho taky zabije- třeba ve frontě u kasy v samoobsluze nebo kolegyni v práci? Pokud bych o věci rozhodovala já, navrhla bych jí výkon trestu v distančním zařízení, nucenou psychiatrickou léčbu a odnětí svobody nejméně na 20 let-pokud se bude vzorně chovat, může se dostat na svobodu dříve. Ale v každém případě psychiatricky léčit, oddělit od ostatních vězenkyň a po propuštění sledovat psychiatrem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání