Lidé pražské Nábytkové bance za první rok jejího provozu darovali 5 009 kusů nábytku, drobných elektrospotřebičů a dalších věcí do domácnosti. Darované předměty putovaly podle radní hlavního města Mileny Johnové (Praha Sobě) samoživitelům, seniorům, pěstounům a dalším lidem v nouzi.

Za rok provozu banka vybavení vydala potřebným do 434 domácností. Ředitel CSSP Martin Šimáček loni uvedl, že v Praze je přes 20.000 osob, které potřebují podporu při bydlení dávkou v podobě příspěvku na bydlení nebo doplatku na bydlení.

Do Nábytkové banky mohou zájemci věnovat použitý nábytek a spotřebiče, co už nechtějí, nebo pro ně nemají využití. Vybavení, kterým banka disponuje, mohou prostřednictvím sociálních pracovníků nebo neziskových organizací poptávat lidé, kteří jsou ve finančních potížích a kteří spolupracují se sociálními službami a sociálními odbory pražských městských částí.

Nábytková banka sídlí v budově v majetku hlavního města v ulici Obrataňská. Před jejím loňským zprovozněním Praha využívala nábytkovou banku neziskové organizace R-Mosty, která měla nižší kapacitu. Vstupní náklady na zbudování banky v Libuši byly 2,85 milionu korun. Z těchto peněz se mimo jiné upravovaly provozní prostory a nakoupila se dodávka pro převoz nábytku a bytového vybavení. Podobná zařízení fungují i v dalších městech, například v Brně nebo v Liberci.

Video
Video se připravuje ...

Takto to v první pražské nábytkové bance vypadá. Zástupci města i městských částí doufají, ž ese brzy začne kupit různými kusy nábytku, které pak budou moci využívat lidé v nouzi. David Zima

Fotogalerie
20 fotografií