O úklid ulic, parků ale také o správu některých objektů se už od roku 2017 stará úklidová firma městské části 7U. Ta se mimo jiné snaží dlouhodobě zaměstnávat osoby jinde těžko zaměstnatelné. „Naše úklidová firma funguje jako sociální podnik. Dostávají zde příležitost občané, kteří prostřednictvím práce pro Prahu 7 usilují o návrat do běžného života. Jsou mezi nimi klienti úřadu práce, lidé z ubytoven či kupříkladu osoby po výkonu trestu – ti všichni dlouhodobě jen velmi obtížně shánějí zaměstnání. Namísto toho, abychom peníze dávali soukromým úklidovým firmám, využijeme je tam, kde pomáhají,“ vysvětluje myšlenku radní Prahy 7 Jiří Knitl (Praha Sobě), který má ve své gesci péči o veřejný prostor.

Pracovníci přímo z ulice

Loni v říjnu Praha 7 přišla s nápadem, že by úklidová firma moha práci nabízet rovnou lidem žijícím na ulici.„Zastáváme názor, že s lidmi bez domova je třeba pracovat a nenechávat je bez pomoci. Zároveň je však nezbytné snižovat zátěž, které je vystavováno jejich okolí. V ulicích máme denně terénní pracovníky, kteří toto řeší. Naši snahou je pokusit se dát lidem na ulici šanci na návrat do běžného života. Zapojujeme je proto do úklidu městské části. Pokud o tuto pomoc stojí, mohou se postavit znovu na nohy, získat soběstačnosti i stálé bydlení,“ uvedl k projektu starosta městské části Praha 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Streetworkeři tak pravidelně procházejí lokality, kde vědí, že se bezdomovci sdružují a nabízejí jim práci. Pokud oslovený člověk projeví zájem, stačí pak jen dojít na smluvené místo, kde si vyzvedne pracovní náčiní, reflexní vestu, pytel na odpadky a může vyrazit do určeného rajónu. Záchytným místem, kde pracovníci dostanou všechny nezbytnosti, je Restart Shop v Dělnické ulici.

„Projekt nabízí lidem bez domova možnost přivýdělku prostřednictvím krátkodobých brigád a zároveň je zapojuje do péče o území, kde se vyskytují. Chceme touto cestou zmírnit dopady přítomnosti osob bez přístřeší na stav veřejného prostoru a zároveň pomoci těmto lidem řešit jejich problémy a dát jim šanci odrazit se ode dna,“ doplnil radní Prahy 7 pro sociální a zdravotní politiku Jakob Hurrle (Praha Sobě).

Šance na lepší práci i ubytování

Za dva měsíce, kdy projekt běží, se do úklidu zapojilo už 12 lidí. Každá skupina získala své rajóny, o které se dlouhodobě stará. Ve všední dny uklízejí v okolí Armády spásy v Tusarově ulici či kolem Nádraží Holešovice. Třikrát týdně brigádníci uklízí také nábřeží Vltavy od Hlávkova mostu až po Libeňský most. Pravidelný doplňkový úklid na sedm dní v týdnu byl nastaven také v okolí metra Vltavská, kde Praha 7 nedávno zrekonstruovala zdejší podchody pro sportovní a volnočasové využití. Každá směna je tříhodinová a pracovníci si vydělají 100 korun za hodinu. Projekt finančně podporuje magistrát.

Pokud si lidé bez domova dokážou udržet tuto brigádu, sociální pracovníci jim následně nabídnou i ubytování případně další možnost trvalejší práce. I s tím pomáhá Restart Shop. „ Pokud se osvědčí nabízíme jim možnost tzv. tréninkového  zaměstnání u nás v Restart Shopu. Máme s tím skvělou zkušenost, 80 % lidí, kteří u nás pracovali, se podařil návrat k normálnímu životu,“ říká sociální pracovník Tomáš Příhoda. 

Fotogalerie
21 fotografií