Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Les jako minové pole: U Jakule řádil další kopáč vltavínů, v jámě ho vyčmuchal policejní pes

Autor: VaB - 
6. ledna 2022
15:13

Jihočeští policisté si opět došlápli na nelegální hledače vzácných vltavínů. V lesích nedaleko obce Jakule to vypadalo jako po bombardování, v jedné z jam pak policejní pes vyčmuchal jednoho z lovců kamenů.

Poslední den roku 2021 si třicetiletý muž zadělal na pořádný problém. Krátce po poledni se policejní psovod se svým čtyřnohým parťákem vydal do porostu nedaleko obce Jakule na Českobudějovicku. Stačilo pár minut a lov dvojice byl úspěšný.

V jedné z jam, kterých je les plný, vyčmuchal policejní pes neznámou osobu. „Poté, co policista na dorazil na místo, nebyla tato osoba téměř vůbec vidět. Policista psa odvolal a vyzval dotyčnou osobu, aby z těžební jámy vylezla,“ uvedla mluvčí policie Štěpánka Schwarzová.

Když pak vylezl, v ruce ještě držel tesařské kladívko. „Jak hlídce uvedl, hledal zde vltavíny,“ dodala mluvčí. Případem se policisté zabývají, muž se dopustil přestupkového jednání, které policisté oznámili příslušnému správnímu orgánu.

Pro strážce zákona to není ojedinělý případ, zejména ne pro psovody, kteří se pátráním po kopáčích zabývají nejčastěji. Tři muže zadrželi například v srpnu loňského roku na Prachaticku, jinou dvojici pak na Českobudějovicku v lednu. V roce 2015 jednoho z kopáčů (†35) v jámě zavalila zemina, zemřel ve štole nedaleko obce Ločenice.

Video  Policisté vypátrali dalšího kopáče vltavínu.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání