Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tady respirátor raději ještě nesundávejte: Expert ukázal na čtyři nejhorší regiony v Česku

Autor: ČTK - 
9. června 2021
17:50

Další vývoj epidemie covidu je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška třeba sledovat po okresech či obcích. V rozhovoru s ČTK a ČT řekl, že nejhorší je aktuálně situace na Českokrumlovsku, Českobudějovicku, Prachaticku a Klatovsku, kde má epidemie stále růstovou tendenci. Kdo si tu nechá ochranu úst a nosu v podobě respirátoru, chybu neudělá.

Ministerstvo zdravotnictví každý den zveřejňuje pro každý kraj a okres desítky údajů, které ÚZIS sleduje. Kromě počtu nových případů na 100 000 obyvatel za týden nebo 14 dní také například pozitivní případy mezi seniory nebo relativní pozitivitu testů.

Rozdíly mezi regiony jsou v současné době podle Duška zásadní. Zatímco Jihočeský kraj má v současné době 37,8 nových případů za sedm dní na 100 000 obyvatel, Karlovarský kraj hlásí 4,8. Průměr na republiku je tak 19,7.

„Jihočeský, Zlínský, Liberecký kraj a Šumpersko jsou místa, kde pořád pozorujeme relativně prorůstové charakteristiky té nemoci,“ vysvětlil Dušek.

Ve třech okresech je pozitivita testů vyšší než deset procent

Při podrobnějším pohledu na okresy vychází nejhůře Českokrumlovsko (86,4) a Českobudějovicko (62,6), Prachaticko (61) a Klatovsko (56,8). Podle Duška je třeba se zaměřit zejména na okresy Český Krumlov a Klatovy. „Oba dva mají stále vysokou záchytovou nálož, mají prorůstové charakteristiky a mají relativně vysokou pozitivitu testů,“ dodal. Podle něj ale zatím více pacientů nesměřuje do nemocnic. Proti tomu další jihočeský okres je s počtem 12,8 nových případů na 100 000 obyvatel sedmý nejlepší v ČR.

Parametrů, které je třeba sledovat, je ale podle Duška několik. Pozitivita testů je v průměru za celou republiku 1,7 procenta u diagnostických testů, na které posílají lékaři lidi s příznaky, a 0,9 u epidemiologických testů, na které posílají hygienici kontakty nakažených. Ve třech okresech je ale u diagnostických testů i vyšší než deset procent, na Českokrumlovsku skoro 15 procent.

Je třeba stále trasovat případy

Reprodukční číslo za sedm dní, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je vyšší než jedna v 15 okresech. Na Chebsku a Domažlicku je vyšší než 2, na Prachaticku dokonce 3,1. Jde ale o velmi malé počty případů, na Prachaticku o šest pozitivních za poslední týden.

„Závěr je, že ještě není úplně dobržděno. Těm okresům je potřeba věnovat pozornost, trasovat ty případy a dostat to dolů, abychom si do léta nevytvořili nějaká ohniska, která budeme muset řešit,“ dodal.

zirioges ( 9. června 2021 22:46 )

Expertovi v letních teplotách dochází kyslík a mozek mu nefunguje tak jak by měl.
Příčinou je rouška a pod ní prahový respirátor

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa