Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čechům zatrhli cesty na Zanzibar či do Keni. Právníci zmínili absurditu a chybný zákaz

Autor: ČTK, mach - 
25. února 2021
17:07

Česká republika nemůže svým občanům zakazovat cestování. Shodla se na tom většina oslovených právníků. Opatření ministerstva zdravotnictví, která ve středu projednala vláda, nemají podle většiny z nich oporu v zákoně o ochraně veřejného zdraví, na nějž se ministerstvo odvolává. Zákaz souvisí s novými mutacemi koronaviru, jenž od pátku zakazuje cesty například na Zanzibar, do Jihoafrické republiky, Keni nebo do Brazílie.

Z Česka podle nového opatření vlády nebude možné od pátku 26. února až do 11. dubna vycestovat do Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzanie, Zambie a Zimbabwe. Výjimku mají občané těchto zemí a dále „cesty, které vzhledem ke své povaze nesnesou odkladu a které byly předem oznámeny ministerstvu zahraničních věcí“.

Chybí odůvodnění

V textu opatření chybí podrobnější odůvodnění, na což poukázal expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál. Také profesor ústavního práva Jan Kysela míní, že odůvodnění je nutné. „Pokud chybí odůvodnění, je to x-tá variace téhož nedostatku, kvůli kterému jsou opatření soudy rušena, respektive zpochybňována,“ napsal ČTK.

Ministryně financí Alena Schillerová se v pořadu Epicentrum vyjádřila takto: „Pracovali na tom ti nejlepší vládní právníci a právníci ministerstva zdravotnictví. Já jsem na včerejší vládě upozorňovala, že každé opatření budeme muset zdůvodnit. Teď bude záležet na tom, jestli Sněmovna v pátek podpoří prodloužení nouzového stavu, pokud ano, pak všechna opatření, která budeme vydávat, budou řádně zdůvodněna.“

Dostál: Stát nemá právo bránit lidem vycestovat

Podle Dostála se lze proti takovému zákonu účinně bránit u soudu s odkazem na Listinu základních práv a svobod.

„Rozumím tomu, že si ministerstvo myslí, že v daných zemích je zvláštní mutace, takže se snaží zabránit jejímu vstupu do České republiky. I kdyby ale tyto země byly nebezpečné, stát nemá právo bránit lidem vycestovat,“ řekl Dostál.

Cestující, na které zákaz dopadá, podle něj mohou navrhnout soudu vydání předběžného opatření. Zpětně pak případně lze žádat také náhradu škody.

„České republice není nic po tom, co dělají její občané, kteří využili právo vycestovat mimo tuto zemi. Stejně tak nemůže občanům zabránit vstoupit do ČR, a to ani netestovaným,“ dodal Dostál. Stát podle něj může něco nařizovat až těm lidem, kteří se ze zahraničí vrátí - například karanténu nebo testy po příletu hned na letišti.

Absurdní regulace?

Opatření zkritizoval také Ladislav Vyhnánek z Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Ze zákona o ochraně veřejného zdraví podle něj jasně plyne, že ochranná opatření se mají provádět na českém území, například formou karantény pro osoby přijíždějící do země.

Vyhnánek poukázal i na problematickou formulaci, podle níž zákaz dopadá na „všechny občany České republiky a cizince s bydlištěm na území České republiky“.

„Opatření se explicitně snaží regulovat i chování občana ČR, který delší dobu žije například v Etiopii, chce cestovat do Keni, přičemž do ČR v dohledné době ani jet nehodlá. To je již z hlediska teritoriální působnosti v tomto případě zcela absurdní,“ sdělil.

Balík: Bránění volného opuštění republiky

Rovněž politolog a děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Stanislav Balík míní, že zákaz vycestovat do konkrétních zemí je za hranou a napadnutelný u soudu. „Byl jsem tím hodně překvapený. Pochopil bych, kdyby se zakázal příjezd z určitých zemí, ale kdyby se teď člověk rozhodl přestěhovat do Brazílie, tak proč by nemohl,“ řekl.

Pokud by byl zakázaný příjezd z rizikových zemí, bylo by podle Balíka na každém, jestli se rozhodne vycestovat. „Takhle mi to ale přijde jako bránění volného opuštění republiky. Navíc je to nevymahatelné. Když by člověk odjel třeba do Německa a z Německa do Jihoafrické republiky, tak kdo to zakáže,“ podotkl Balík.

Wagnerová se zákazem souhlasí

Opačný názor má právnička a senátorka Eliška Wagnerová, podle které je naprosto v pořádku, že se stát snaží zabránit zavlečení infekční choroby na své území. „Když stát nemá možnost zabránit lidem v návratu s rizikem zavlečení takové nemoci, tak je naprosto v pořádku, že jim zakáže cestovat. Bez ohledu na to, jestli platí nouzový stav, nebo ne,“ řekla Blesku Eliška Wagnerová, někdejší předsedkyně Nejvyššího soudu a bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu.

Video  Epicentrum: Alena Schillerová o tom, co vláda chystá.  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Mapar ( 26. února 2021 14:35 )

To ani nemusí být člověk právník, aby mu bylo jasné, že jakmile zmizí za hranice Burešstánu, je mimo zdejší jurisdikci.

Jan Jurníček ( 26. února 2021 08:31 )

Pokud tam chce emigrovat, tak nám to může být jedno. Náš problém nastane v okamžiku, kdy se bude chtít vrátit.

Jan Jurníček ( 26. února 2021 08:26 )

Ten zákaz je asi špatně formulovaný a chybí zdůvodnění.

Samozřejmě, pokud někdo chce emigrovat z České republiky do Zanzibaru a Zanzibar jej chce jako imigranta přijmout, tak mu Česká republika nesmí bránit. Tím, že se přestěhuje do Zanzibaru, epidemiologickou situaci v České republice nezhorší.

Ale dokud ze Zanzibaru hrozí zavlečení jihoafrické mutace a navíc tam prakticky neprobíhá testování, tak je v pořádku, že se nesmí vrátit, protože to už by agresivnější mutaci zavléci mohl.

Bylo by absurdní, kdyby nebylo možno přejíždět mezi okresy ČR, kdyby děti nemohly do škol a byli likvidováni živnostníci poskytující služby, ale bylo by možno jezdit na výlety na Zanzibar a zpět.

Jen je škoda, že na to přišli až teď, a že premiérova manželka šla ve výletech na Zanzibar příkladem, poněkud to snižuje věrohodnost, že?

fico ( 25. února 2021 20:47 )

Už aby ten Dostál chytl taky covid. Dokud si to neprojede, tak bude furt kafrat.

e.lesanova ( 25. února 2021 18:29 )

Když už alespoň opozice přestala do všeho klapat zobákem, Senátoři začali podávat žaloby, pandemii nám "řeší" soudci, kdejaký rychlokvaška právník si honí triko...Jděte do háje, stále jste nepochopili, že jde o život?? A i ten váš, vaší rodiny?? Stačí se podívat, jaké typy jezdí na tyto "výle­ty".­..zb­ohatlí­ci, pseudocelebrity, nablblí youtubeři, influenceři atp. Jo, focení zadků se "vyplácí"...Tupé stádo, které kašle na ostatní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa