Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pomoc plným nemocnicím? Propadáme systémem, nikdo se s námi nebaví, říká šéfka domácí péče

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
25. února 2021
05:30

Agentury domácí péče v Česku fungují už třicet let a zaměstnávají zhruba čtyři a půl tisíce sester. Podle předsedkyně jejich Grémia managerů  Lucie Jursíkové Brožkové jsou ale stále vnímány jako okrajový segment zdravotnictví. S pandemií koronaviru tento problém zesílil. Nedostatek zdravotnického materiálu přetrvávající i po roce je pouze jedním z příznaků. 

„Domácí péče je opravdu zdravotní služba, kde pracují kvalifikované, vzdělané všeobecné sestry, které mají minimálně bakalářské vzdělání," vysvětluje odbornice Lucie Jursíková Brožková s tím, že ale u nás chybí společná řeč mezi jednotlivými segmenty zdravotnictví. 

„Můžeme vzít například pacienty na generátoru kyslíku, je možné dělat lehkou ošetřovatelskou rehabilitaci. Bohužel k tomuto dialogu mezi poskytovateli domácí péče a nemocnicemi nikdy nedošlo. A na tom by primárně mělo mít zájem ministerstvo zdravotnictví, aby si všechny segmenty sezvalo a zjistilo možnosti," dodává.

Video  Pomoc plným nemocnicím: Domácí péče? Chybí společná řeč a zájem ministerstva, říká šéfka sester  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zatímco některé nemocnice nepovažují péči sester domácí péče pro postcovidové pacienty za dostačující, někde k ní už byli nuceni přistoupit: „Takhle to je například v silně zasaženém Trutnově," vysvětluje Jursíková Brožková. Některé ze sester chodí mimo své služby ještě vypomáhat do nemocnic, očkovacích, nebo testovacích center. Některé už dokonce práci v lůžkových zařízeních upřednostnily: „Jsou tam zkrátka lépe finančně ohodnocené. Domácí péče nemá vůbec covidový příplatek," říká předsedkyně.

Problematické je také riziko nákazy, které je podle Jursíkové Brožkové ještě o něco vyšší než v nemocnicích. I proto se najdou agentury, které se o covidové pacienty starat nechtějí. Těch je ale prý minimum. Bohužel podmínky pro práci nejsou ani u těchto zdravotníků v této době zdaleka ideální: „My máme od ministerstva nařízeno, že musíme zaměstnance každý týden testovat antigenními testy. Dostali jsme první várku, která už dávno došla. Od té doby si je zajišťujeme sami. Do dnešního dne nejsou všechny sestry nejsou naočkované, nevím kde to stojí."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa