Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Před 10 lety v Česku řádil taxivrah Virgulák: Zavraždil tři muže a mordpartě unikal dva roky!

Aktualizováno -
30. ledna 2024
10:48
Autor: VaB, red, pma - 
20. prosince 2021
19:20

David Virgulák přezdívaný taxivrah, má na svědomí tři lidské životy. Své oběti před deseti lety popravil v rozmezí tří měsíců, jednoho ve Středočeském kraji a dva v Praze. Zavražděné si vybíral náhodně. Virgulák dlouhou dobu všem taxikářům naháněl hrůzu a policii dokázal unikat dva roky.Je případ se dokonce objevil i v oblíbeném rimiseriálu České televize Případy 1. oddělení. Za tři vraždy byl nakonec Virgulák odsouzen k nejpřísnějšímu trestu, a sice doživotí. 

Ve vězení bude sedět do konce života.

 

Psal se 30. leden roku 2014 a poblíž obce Luka pod Medníkem byl taxivrahem zabit a okraden taxikář. Mrtvého Petra S. David Virgulák okradl o peněženku s doklady, mobil a dva tablety.  Auto po vraždě převezl zpět do hlavního města, kde ho v ulici Lužická na Vinohradech odstavil zhruba hodinu po vraždě.

Zaparkovaného vozu si všiml jeden z Pražanů, kterému se nezdálo, že vozidlo taxislužby stojí dva dny na stejném místě. U pravých dveří si navíc všiml krve zavolal tak polici. Ta uvnitř objevila mrtvou Petra S. a za stěračem pokutu za parkování. Strážník, který tedy pokutu vypisoval, stál jen pár desítek centimetrů od mrtvoly, přes zatmavená skla ji ale zřejmě neviděl. 

Nastalo dvouměsíční ticho. Policie po vrahovi pátrala, najít se ho ale nepodařilo.  Pak došlo na dvě vraždy v jeden den. V noci z 10. na 11. dubna vrah dvěma ranami z pistole v pražské Uhříněvsi zastřelil Milana P. Jeho tělo pohodil u silnice a vozem taxislužby se vrátil do pražské ulice Salmovská, kde auto odstavil. To Virgulákovi ale nestačilo. 

O tři hodiny později vraždil znovu a opět v Uhříněvsi. Danielem C. (†25) se nechal Virgulák odvést jen pár metrů od místa, kde toho večera zavraždil svou předchozí oběť. Zastřeleného mladého taxikáře pohodil jen pár metrů od těla Milana P. a vrátil se zpět do metropole. 

Policii se vraha nedařilo dlouhou dobu vypátrat. Taxikáři začali mít strach, jestli Virgulák neudeří znovu. Kriminalisté se Virguláka snažili vypátrat dva roky. Na jeho dopadení byla vypsána i odměna 100 tisíc korun. V autě se vždy nacházela vrahova pachová stopa, navíc všechny tři vraždy spojovala jedna zbraň.  

V listopadu 2015 policie konečně mohla oznámit, že tajemného vraha dopadla. Vyučený instalatér a drogově závislý David Virgulák byl v minulosti dvacetkrát soudně trestán za krádeže. Usvědčil ho mimo jiné i fakt, že měl u sebe peněženku jedné z obětí.

Virgulák se hájil tím, že ji našel.„Já jsem ty taxikáře v životě neviděl. Viděl jsem je až na pitevních stolech a ve spisech. Taxi jsem nevyužíval a střelnou zbraň jsem v minulosti vlastnil asi týden. Jsem v tom namočený kvůli policii. Já kradu jen pos*aný čokolády kvůli drogám, ale člověka bych nezabil," tvrdil v minulosti u soudu vrah. 

Pražský městský soud Virguáka na konci roku 2016 odsoudil na doživotí. Taxivrah se proti rozsudku odvolal k Nejvyššímu soudu. Ten ale v roce 2017 mužovo doživotí potvrdil, stejně tak rozhodl o rok později i Ústavní soud. David Virgulák si tak za vraždu tří taxikářů odpykává doživotí ve vězení ve Valdicích.

Případ trojnásobného vraha zaujal i scénáristy. Tu příběh Davida Virguáky zpracovali i do v oblíbeného krimiseriálu České televize Případy 1. oddělení. Epizodu s příznačným názvem Taxivrah odvysílala televize na podzim roku 2022. 

Video  36letý muž chladnokrevně zabíjel taxikáře kvůli heroinu  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání