Večer před 10. výročím úmrtí Václava Havla se v Šabachově parku v Dejvicích rozsvítilo srdce ze svíček, které tam zůstalo i následující den. Lidé mohli přicházet na místo, srdce svými svíčkami dotvářet a zavzpomínat na Havla, v parku nechyběl ani panel s fotografiemi bývalého prezidenta a čestného občana Prahy 6. 

Fotky a citáty

Havlovy citáty si mohli zájemci odnést vytištěné na stužkách, které byly na panelu pověšené. „Zapálením svíčky v Šabachově parku se k srdci můžete přidat i vy.  A jako vzpomínku si na cestu vezměte stuhu s některým z jeho nejznámějších citátů,“ uvedla Praha 6 na svém facebookovém profilu. V pondělí dopoledne, kdy se místo mělo uklidit, zde ale celý panel s fotografiemi Václava Havla i jeho citáty zmizel!

„Říkali jsme, že si můžete odnést stužky, ne celý panel,“ komentovala to Praha 6 na sociální síti. 

„Dnes dopoledne jsme zjistili, že panel někdo odcizil. Nevíme, kdo to udělal. Přestože hodnota panelu nepřesahuje částku 10 tisíc, takže čin by byl veden jako přestupek, jsme rozhodnuti věc řešit s policií. Podle našich informací se tam nacházejí kamery, takže čin by mohl být natočen. Budeme s policií konzultovat další postup,“ řekl Blesku mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich.

Cena výroby panelu byla nízká, podle mluvčího ale Prahu 6 trápí spíše symbolický rozměr. „Použili jsme jeden starší panel, který jsme měli v zásobě a ten jsme nově potiskli. Náklady byly minimální, ale spíš nás to mrzí ze symbolického hlediska, byla to vzpomínka na Václava Havla, na občana Prahy 6, a měli jsme v úmyslu panel dál používat v následujících letech, kdy bychom si výročí znovu připomínali. To teď nemůžeme udělat, musíme ho vyrobit úplně nový. Více než finanční rovina nás mrzí symbolická rovina,“ nechal se slyšet. 

„18. prosince 2011 odešel prezident Václav Havel, muž, jehož slova a činy nacházely odezvu na celém světě. Jeho životním postojem byl boj za lidská práva a odpovědnost za jejich dodržování na kterémkoliv místě světa. Lidé všech generací si ho pamatují jako zastánce demokracie, oceňují jeho postoj v době sametové revoluce i z let strávených na Pražském hradě, ale i z doby poté, vždy věrného svým ideálům. Až do poslední chvíle vybízel k aktivitě, k úctě ke své zemi, k odpovědnosti za život svůj i ostatních. V září 2011 u příležitosti Dne Prahy 6 zastupitelstvo městské části udělilo Václavu Havlovi čestné občanství,“ uvádí se na facebooku Prahy 6. 

Fotogalerie
8 fotografií