Stavba třicetimístného parkoviště navazuje na velkou proměnu Cukrovarnického paláce, ze kterého se má stát luxusní pětihvězdičkový hotel. Celý projekt realizuje developerská společnost UBM Development, která se dohodla se sítí hotelů Hyatt na otevření prvního hotelu tohoto řetězce v Česku. Budova ponese jméno Andaz Prague, nabídne 175 pokojů a další služby jako fitness nebo spa. 

V souladu s historií

"V Andaz Hotelu se snoubí historie a moderní styl. A samozřejmě se v něm stylově odráží celková atmosféra a génius loci jeho okolí: pražské památky, zvuky, chutě i vůně," říká Josef Wiedermann, Managing Director UBM Develompment Czechia. Stejně jako hotel, tak i parkoviště má ctít ducha Prahy 1. Na budově zůstanou zachována původní okna, dveře, plastické výzdoby a krby. Interiéry tvoří tým designérů ze studia Brime Robbins z Madridu.

Samotné práce na venkovních chodnících a plochách začaly už v květnu. Stavba parkoviště odstartovala v půlce srpna a nyní se nachází ve své poslední fázi, kdy se dokončují chodníčky. Aby nepůsobilo parkoviště jako pěst na oko v historickém centru Prahy, muselo se postupovat šetrně. „Nejtěžší bylo výškové uspořádání stavby. Potřebovali jsme, aby voda odtékala, ale parkoviště vypadalo esteticky dobře,” sdělil Blesku stavbyvedoucí architekt Přibáň.

Část obyvatel nesouhlasí

Jen co se stavba nového parkoviště dostala do závěrečné fáze, začaly se od obyvatel Prahy 1 ozývat námitky. „Myslím, že nové a takto velké parkoviště v centru Prahy je hnus,“ říká Petra Pětioká. Podle ní se tato spolupráce Prahy 1 se soukromým sektorem nenese úplně v nejlepším duchu.

Podle místního z „jedničky“ Pavla Marca, člena Strany Zelených, znamená povrchové parkoviště ve veřejném prostoru selhání komunální politiky. „Je na čase omezit dominanci aut v centru Prahy, aby se tu lépe žilo,“ zastává názor, který obzvláště mezi Zelenými hojně koluje. To, že v místě přibude nové parkoviště prý ale není žádná novinka, jelikož zde auta parkovala už předtím. Myslí si však, že je to špatně.

Zvláště na sociálních sítích se kolem parkoviště točí vášnivá debata. Místní se obávají toho, že stání nebudou hotelovým hostům stačit. Dále se obávají zvýšeného automobilového provozu, tudíž zvýšeného počtu aut.

Ozývají se však také hlasy, že z estetického hlediska bude místo vypadat mnohem lépe než předtím, třebaže se jeho účel nezmění. "Na pozemku, který patří naší společnosti, budou zcela v souladu s územním plánem a stavebním povolením realizována parkovací stání pro potřeby hotelu. Automobilový provoz se zde nezvýší, protože pozemek byl již v minulosti využíván pro parkování. Jeho účel se tak nemění," uklidňuje obyvatele Alice Slámová,  obchodní a marketingová ředitelka UBM Development Czechia. 

Video
Video se připravuje ...

Aktuálně ze Senovážného náměstí Redaktor Blesku

Fotogalerie
15 fotografií