Areál Univerzity Karlovy na pražském Albertově vznikl na počátku 20. století. Od té doby zde prakticky neproběhla žádná větší výstavba. První myšlenky o dostavění kampusu na Albertově se objevovaly už v devadesátých letech minulého století. Jednání trvala opravdu dlouho, až v roce 2015 byla vypsaná mezinárodní architektonická soutěž na budoucí podobu kampusu.

Na dlouhé lokte

„Debaty o tom, že je třeba na Albertově postavit zázemí odpovídající univerzitnímu prostředí 21. století, jsme s kolegy vedli už někdy v roce 2005. V roce 2011 vláda schválila výstavbu kampusu Albertov, po deseti letech můžeme konečně poklepat na základní kámen,“ řekl na úvod tiskové konference rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

„Záleželo nám, aby budovy byly nejen funkční, ale i krásné a zapadaly do prostředí Albertova, v dvoukolové architektonické soutěži vybrala odborná porota jako vítěze studio Znamení čtyř,“ dodal Zima.

Nová dvě centra budou stát v místech, kde je v současné době menza, ta se bude muset zbourat a nahradí ji provizorní stavba. Aby na pozemku mohly vyrůst obě univerzitní budovy s plně vybavenými laboratořemi a studovnami, bylo potřeba nejen vyřešit majetkoprávní vztahy, ale posílit i infrastrukturu.

„Před třemi lety jsme se s rektorem Zimou domluvili, že Praha popostrčí některá majetkoprávní vypořádání a také že ve spolupráci s městskými firmami připraví zkapacitnění vodovodů a kanalizace tak, aby v této lokalitě mohlo dojít k výstavbě,“ řekl pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). „Doufám, že nová centra nám vychovají nové ikony české vědy, které dosáhnou podobného věhlasu jako například tým profesora Holého,“ dodal.

Hotovo v roce 2026

Podle rektora škola letos získala územní rozhodnutí, v listopadu se chystá podat žádost o stavební povolení. Biocentrum a Globcentrum budou fungovat jako výzkumná pracoviště pro fakultu Matematicko-fyzikální, Přírodovědeckou a 1. lékařskou fakultu UK. Jako první by se mělo začít stavět Biocentrum, jehož stavba vyjde  zhruba na  3,3 miliardy korun, realizace Globcentra pak na 2,3 miliardy korun. „Pokud vše půjde podle plánu, první studenti by zde mohli začít studovat v roce 2026,“ uzavřel rektor

Video
Video se připravuje ...

Zástupci univerzity, města i vlády slavnostně poklepali na základní kámen dostavbu kampusu Albertov Veronika Foltová

Fotogalerie
24 fotografií