Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemocnice po tajné návštěvě u Zemana povolala policii! Vondráčka vykázal lékař

Aktualizováno -
15. října 2021
14:33
Autor: for, ČTK - 
15. října 2021
11:15

Prezidenta Miloše Zemana bude na žádost Ústřední vojenské nemocnice hlídat policie. Ochranná služba má zajistit, aby bez posvěcení ošetřujícího lékaře hlavu státu už nikdo nenavštívil. Pravděpodobně jde o reakci na tajnou návštěvu šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), kterého k Zemanovi ve čtvrtek „propašoval“ bez vědomí lékařů kancléř Vratislav Mynář. V souvislosti se stavem prezidenta při nedělním převozu padlo i první trestní oznámení. Na policii se kvůli podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci obrátil známý neurolog Martin Jan Stránský. 

Tajná čtvrteční návštěvě předsedy Sněmovny Radka Vondráčkav Ústřední vojenské nemocnici má dohru. Kancléř Vratislav Mynář totiž pustil šéfa dolní komory za prezidentem bez vědomí ošetřujícího lékaře. Právě při této schůzce prezident podle Vondráčka podepsal dokument o svolání nové Sněmovny a tvrdil, že je schopen vykonávat úřad hlavy státu.

Nemocnice se vůči tomu ostře ohradila. „ÚVN nemůže potvrdit v médiích prezentovaný průběh a obsah setkání, neboť mu nebyl přítomen nikdo ze zdravotnického personálu ÚVN. ÚVN se rovněž distancuje od výroků pana předsedy Radka Vondráčka týkajících se zdravotního stavu pana prezidenta, informace o zdravotním stavu pana prezidenta byly poskytnuty výhradně jeho nejbližším,“ uvedla Zinke. 

Ochranná služba k Zemanovi už nepustí nikoho, kdo nebude mít souhlas ošetřujícího lékaře. „Policie České republiky vyhoví požadavku ÚVN Praha a od tohoto okamžiku nebude ze strany ochránců umožněn přímý kontakt prezidenta republiky s žádnou osobou, která předem neobdržela souhlas ošetřujícího lékaře s návštěvou,“ uvedla policie na Twitteru. 

Nemocnice policii obratem poděkovala. „Pan prezident je pacientem ÚVN a tímto opatřením jsou zajištěna standardní pravidla, která platí pro návštěvy u pacientů ÚVN,“ napsala na twitter.

Podle dalších infromací se k Zemanovi nepokoušel dostat jen předseda Sněmovny, ale také ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš, jak píše Deník N. Přednosta Kliniky Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Tomáš Tyll ale návštěvu od prezidenta vykázal, jak dále upozorňuje server přes důvěryhodné zdroje. 

„Mynář se na oddělení dostal, protože tam má přístup, do pokoje je pak pustila ochranka. To je přirozené – kancléři ve vstupu bránit nebudou, on tam smí. Včera ale přetekl pohár trpělivosti, protože nepřišla jenom tahle dvojice. Přišlo jich mnohem více a doktoru Tyllovi už se to nelíbilo,“ popsal zdroj deníku.

Ochrance nikdo nenakázal, že tam nemají nikoho pouštět. Teď to nařízení už bude mít. Doktor byl naštvaný a říkal, že nechce, aby tam kohokoli vodili. Vodili tam kdekoho a toto byl impulz. Té včerejší schůzky se účastnili více než tři lidé. Včera to byl pomalu průchodový pokoj a vedení nemocnice došla trpělivost,“ doplnil další ze zdrojů.

K návštěvě se vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO) pro Českou televizi. „Nevnímám to vůbec dobře, je to velká chyba kolegy Vondráčka, který o návštěvě neinformoval. Celá ÚVN a její personál je pod enormním tlakem. Oni dělají svoji práci. Dělají ji skvěle.“

Vondráček se brání a tvrdí, že do nemocnice přišel na přání hlavy státu. „Pozval mě prezident, chtěl mě vidět,“ řekl Vondráček v rozhovoru pro rádio Impuls.

K jeho návštěvě v ÚVN se v pátek odpoledne vyjádřila na twitteru i Policie ČR. Popřela, že by Vondráčka k Zemanovi doprovázeli právě policisté. "Policie České republiky pana předsedu Poslanecké sněmovny k prezidentu republiky nedoprovázela. Pan předseda navštívil pana prezidenta v doprovodu hradního kancléře, který byl v té době již na místě," uvedla na twitteru Policie ČR.

Dvě trestní oznámení

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář se setkává s opakovanou vlnou kritiky i ze strany lékařů, politologů i politiků. Lékař Martin Jan Stránský dokonce podal trestní oznámení, které se Mynáře, ale i dalšího blízkého okolí prezidenta Miloše Zemana, týká. 

Stránský je přesvědčen, že došlo hned k několika trestním činům. A zmiňuje hlavně neposkytnutí pomoci. Vychází přitom ze stavu, ve kterém byl prezident do ÚVN v neděli převážen – vezla ho mobilní JIP a byl zcela bezvládný. „V daném případě se aktuální zdravotní stav pana prezidenta zcela viditelně zhoršoval, přičemž s ohledem na jeho věk a zdravotní anamnézu muselo být všem v jeho okolí jasné, že je třeba zajistit přivolání lékaře a jeho následný převoz do zdravotnického zařízení,“ píše se v trestním oznámení, které sepsala advokátní kancelář Vašíček a partneři. 

Podle Stránského, který má 35letou zkušenost v oboru neurologie, bylo zjevné i ze zveřejněných fotografií v období voleb, že je Zeman dezorientovaný. „Jedinou relevantní indicii o aktuálním zdravotním stavu pana prezidenta poskytly až oficiální fotografie z jeho volebního hlasování, které absolvoval za zavřenými dveřmi zámku v Lánech. Na těchto fotografiích pan prezident zcela zjevně jeví známky dezorientace dle zmateného pohledu a dále dehydratace (viditelně povislá kůže, tmavé kruhy pod očima), zároveň činí mu obtíže i prostý sed na židli,“ uvádí se dále v prohlášení. 

Prezident Miloš Zeman odvolil ve sněmovních volbách do přenosné urny na zámku v Lánech (8. 10. 2021). Prezident Miloš Zeman odvolil ve sněmovních volbách do přenosné urny na zámku v Lánech (8. 10. 2021). | Twitter Jiřího Ovčáčka

Vedle neposkytnutí pomoci zmiňuje Stránský i jiné trestné činy. Zpochybňuje i péči, která mu byla poskytnuta v sanitce při převozu do Ústřední vojenské nemocnice. „V závislosti na stavu vědomí pana prezidenta mělo během transportu dojít k zajištění dýchacích cest intubací nebo alespoň podání kyslíku maskou, neboť pokles koncentrace kyslíku v krvi je extrémně pravděpodobný,“ vypočítává.

A oficiálně bylo podáno dokonce ještě jedno trestní oznámení, a to přímo cílené na Mynáře a na poradce prezidenta Martina Nejedlého. „Podáno i formálně trestní oznámení na V. Mynáře, M. Nejedlého a další osoby z prostředí Hradu a okolí. Pravomoci prezidenta republiky si prostě nesmí jen tak přisvojovat a sabotovat tak ústavní zřízení naší země. Je na čase, aby se právní stát bránil,“ uvedl na twitteru politolog Petr Kutílek. 

 

Video  První dáma Ivana nečekaně promluvila o zdraví Zemana!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

vinke ( 16. října 2021 10:57 )

Policie připustila, že Vondráčka dovedla do pavilonu. Na pokoj ho však prý dovedl Mynář. Tak ještě zmapovat ten úsek od vstupu do pavilonu po vstup na oddělení
Možná Mynář stepuje na recepci pavilonu, a přebírá si příchozí, možná se ale tím pavilonem myslí vlastní uzamčený vchod na odd.JIP. Pak tam ale Mynář dělá zdr.sestru a chodí místo ní odemykat příchozím oddělení JIP

jajas ( 16. října 2021 10:53 )

Já mám také takové zkušenosti. Myslím, že kdokoliv z nás měl někoho na JIP nebo ARO a pokud tam vůbec někoho pustí, tak normální člověk musí zazvonit, protože oddělení býá zamčeno. Co si v tomto případě personál myslel, netuším. Určitě pochybil.....

vinke ( 16. října 2021 10:49 )

Přesně tak . Kdyby Vondráček podpis neměl, bylo by to 8.11. špatně, přestože to úplně jedno . Ale vždycky se najde něco, co je špatně a že se hledá opravdu pečlivě a úporně . Někdo něco řekne, a druhý se domnívá že.., pochopí větu tak či onak a už to jede.. Pitvá se slovo od slova, jak to myslel, co tím chtěl říct, aha takže to je asi tak že ... atd. A na každý plk se nabalují další a další články další a další vylézají se svým názorem. Hrozný je to už

naidka ( 16. října 2021 09:29 )

Taky myslím. A třetí v pořadí je nedočkavý Vystrčil, tak nevím, proč se tak splašil.

sarina ( 16. října 2021 08:42 )

naidka souhlasím Taky si myslím že nějak moc spěchají není tam ani týden a nemůžou vydržet, když byl Havel ve špitále víc jak v úřadu, nikdo se nad tím nepozastavoval a nikdo mu nenavrhl že by MĚL ODSTOUPIT!!! Zeman byl v nemocnici párkrát a vždy na chvíli a teď když má být déle tak už ho chtějí odvolat?...Nedivím se že nechce aby veřejnost věděla co mu je, kdyby se ta SMEČKA chovala jinak tak MOŽNÁ. Trpaslíci se už nemohou dočkat kdy už začnou vládnout tak spěchají, prezident má čas a ten by měli RESPEKTOVAT, kdyby se do té doby neuzdravil, nepřechází pravomoc na Babiše nebo Vondráčka???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa