Psací pero inspirované uniformou hrdiny románu Bídníci od Victora Huga Jeana Valjeana měl muž v neděli při práci na lodi zavěšené na košili, když mu náhle sklouzlo do řeky. Obrátil se proto na strážníky-potápěče, kteří mu skvost v hodnotě přes 100 tisíc během hodiny vylovili. Případ, o němž informovala městská policie v úterý, vzbudil velkou pozornost. 

Také v úterý potápěči pomáhali lidem v nouzi - tentokrát jejich pomoc potřebovala rodina ze Severočeského kraje, která si vyrazila do Prahy na výlet. „Procházku Prahou zakončila rodina vyjížďkou na šlapadlech. Při ní otci nešťastnou náhodou vypadly z kapsy klíče od auta a přivolaní strážníci je pomocí detektoru kovů našli a z řeky vytáhli,“ popsala Seifertová.

Zbytečně drahé?

Z vody už potápěči podle ní pomohli vylovit řadu dalších, často nečekaných věcí: dioptrické brýle, elektrokolo, lodní motor, dámskou kabelku, klíče od bytu, lodní kotvu, dětské jízdní kolo, deset metrů velké sklo či dopravní značky. Jsou takové zákroky banální a zbytečně drahé? „Strážníci slouží v ulicích stejně jako na vodě 24 hodin denně. Prověřit musí jakoukoliv žádost o pomoc a pomohou, pokud je to v jejich silách,“ vysvětluje mluvčí.

„Konkrétně strážníci z Poříčního útvaru mají ve své standardní služební výbavě vedle kompletní potápěčské výstroje také lezeckou výstroj a vybavení na záchranu na volné vodě. Placeni jsou stejně, jestli čistí vodní tok, pomáhají při vodní dopravě, či jen preventivně hlídkují. Samozřejmě vždy záleží na jejich profesionálním posouzení a vyhodnocení situace, jaký zásah provedou. Prioritou ovšem zůstává záchrana lidských životů,“ uvedla Seifertová.

Fotogalerie
4 fotografie