Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Až 450 lidí zasažených tornádem trápí exekuce. Hejtman: Nezamlčujte a přiznejte je

Autor: ČTK, sova - 
6. července 2021
17:38

Lidé, kteří se potýkají s exekucí a zasáhlo je tornádo, by mohli na rok požádat o odklad exekuce a využít peníze z humanitárních sbírek pro opravu domova. ČTK to řekla prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, která v úterý spolu se starosty z postižených obcí, hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem (KDU-ČSL) a organizátory sbírek jednala o možném řešení, při kterém by exekutor dar ze sbírek nezabavil. Zástupci Exekutorské komory ČR se úterního jednání nezúčastnili, podle dřívějšího vyjádření komory však současná právní úprava na podobné situace pamatuje, a to například návrhem na odklad anebo návrhem na zastavení exekuce.

Podle předběžných údajů žije v obcích zasažených tornádem 430 až 450 lidí v exekuci. My však nemáme přístup do evidence, a tak obcházíme obyvatele poničených domů a ptáme se jich, zda jsou v exekuci. Mnohdy nám to nechtějí říct. a tak jsme se dohodli, že je obejdou starostové, vysvětlí jim, co hrozí, a jak můžeme pomoct,“ uvedla Rohanová.

Video  Porovnání, jak to na jižní Moravě vypadalo v pátek 25. 6. a jak to vypadá dnes.  - HZS ČR
Video se připravuje ...

Jakýkoli dar může podle ní exekutor zabavit, tedy i peníze z humanitárních sbírek. „Využijeme jednoduchý právní nástroj, a to odklad exekuce na dobu jednoho roku. S vyřízením dokumentů pomůžeme. Jakmile lidé žádost podají, až do doby rozhodnutí soudu jim exekutor nemůže nic vzít. Pokud exekutoři či věřitelé nebudou s odklady souhlasit, počítáme, že nám pomůže ministerstvo spravedlnosti apelovat na soudy,“ dodala.

„Děláme vše pro to, aby se lidem dostala co největší finanční podpora“

Hejtman Grolich na svém facebookovém profilu uvedl, že se lidé v exekuci musí při vyřizování darovacích smluv přiznat.Pokud exekuci zamlčí, což se bohužel děje, tak právě o ty peníze mohou přijít. Obratem do všech domácností poputují přes obce informační letáky s kontakty a nadace o tom samozřejmě všechny žadatele o podporu informují,“ sdělil Grolich.

Podle něj se pracuje i na tom, aby lidé v exekuci dostali i dotaci z ministerstva pro místní rozvoj. Pro to je však třeba připravit metodiku. „Prostě děláme všechno pro to, aby se i lidem s exekucí dostala co největší finanční podpora a exekutor jim na ni nemohl sáhnout,“ uvedl hejtman.

Zástupci Exekutorské komory ČR se úterního jednání nezúčastnili. Mediální zástupkyně komory Lenka Desatová ČTK odkázala na dřívější vyjádření komory, které uvádí, že současná právní úprava pamatuje i na situaci, která postihla obyvatele obcí na Břeclavsku a Hodonínsku, a to například návrhem na odklad anebo návrhem na zastavení exekuce. „Navíc pokud jde například o výplatu pojistného na úhradu vzniklých škod, takové plnění postihnout exekutor ani nemůže. Podobné to bude i u ostatních forem pomoci, ať už finanční, nebo materiální. Exekutorské komora ČR je přesvědčena, že tato mimořádná situace bude v rozhodování soudních exekutorů řádně zohledněna,“ stojí v jejím vyjádření. V tomto duchu vydala komora i doporučení pro soudní exekutory.

Tornádo silně zasáhlo asi 1600 domácností

Z veřejných sbírek mohou například lidé s demoličním výměrem na dům v tornádem zasažené části jižní Moravy získat 250 000 korun od Českého červeného kříže (ČČK). Částky od 50 000 do 300 000 korun rozděluje postiženým domácnostem v první vlně Diecézní charita Brno. Organizace Člověk v tísni odhaduje, že tornádo silně zasáhlo asi 1600 domácností na Břeclavsku a Hodonínsku. Statici zatím určili k demolici více než 180 domů. Oblastí prošlo podle meteorologů tornádo druhé nejsilnější kategorie s rychlostí větru až přes 300 kilometrů v hodině.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na středečním mimořádném jednání vlády navrhne úpravu nařízení, podle kterého se mají dary z veřejných sbírek odečítat ze státní dotace pro lidi zasažené bouří a tornádem na jižní Moravě. Napsala to v úterý na twitteru. Šlo podle ní o nešťastnou formulaci od úředníků, nikoli záměr. Snižování dotace o dary vzbudilo kritiku. Opoziční politici kritizují také krácení dotace o náhrady od pojišťoven, které lidé dostanou. U nich se změna pravidel nechystá, řekl v úterý ČTK David Hořínek z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj. Ke státní podpoře lidem po tornádu bude chtít ODS zařadit mimořádný bod na středeční schůzi Sněmovny.

Podle dosud platných podmínek dotace schválených vládou se podpora pro lidi, jejichž majetek bouře zasáhla, vypočítává jako rozdíl mezi náklady na obnovu nebo pořízení bydlení, výší vyplaceného pojistného plnění, výší jiné podpory státu a příjmem z veřejné sbírky. „Spornou větu o darech z pravidel vyjmeme. Úředníci to mysleli dobře, ale je to nesmysl, vyvolává to jen nejasnosti,“ uvedla Dostálová. V dalším vyjádření na twitteru formulaci pravidel označila za nešťastnou.

dietr ( 7. července 2021 00:04 )

To sem jako poslal prachy ekzekutorovi?

Jirik-ta ( 6. července 2021 21:39 )

tak jak jsem se dočetl níže "obydlí je nedotknutelné" tak jenom ten bordel na něm. Prostě "mrchožrouti".

Jirik-ta ( 6. července 2021 21:36 )

Jirik-ta ( 6. července 2021 21:33 )

je před volbami a tak tu máme sliby(chyby) Exekutor zabaví pozemek i s bordelem na něm + dary.

kaonkl ( 6. července 2021 20:29 )

Běžným velkým dlužníkům vezmou platy, nábytek, technologii a i střechu nad hlavou. Nezůstane jim skoro nic. Jaký je rozdíl mezi nimi a dlužníky zasaženým tornádem ? V zásadě žádný. Každý z nich udělal chybu a za ní platí, nebo by alespoň měl (i když nesouhlasím s exekutorskými nenažranými poplatky). Jen s tím rozdílem, že ti druzí to možná platit nebudou muset.

Psala jsem to k jinému příspěvku, ale zkopíruji to i sem:

V 2002, když se státem prohnala tisíciletá voda, škoda na baráku za milion, ale dotaci od státu rodiče dostali jen 100t, zbytek museli vykrýt sami. Dotace stačila leda tak na nové podlahy, nic víc.
Já nechci rejpat, není to vhodné, ale přírodní pohromy se v tomto státě děly i dřív, jen s jinými jmény (povodně, dům shořel po úderu blesku atd.) a nikdo z postižených nedostal od státu na zbrusu nový dům.
Takže teď už to bude nový standart ? Přírodní kalamita, fatální škoda a mám o nový barák zaplacený státem postaráno ? Můžeme se na to spoléhat nebo se tu použije dvojí metr?

Zobrazit celou diskusi