Projekt fotograf vytvořil ve spolupráci s magistrátním odborem životního prostředí. Snímky umělec záměrně koncipoval jako předimenzované a teatrální. Cílem je hlavně upoutat pozornost. Snímky pořizoval na různých místech po Praze, například v Prokopském údolí nebo Chuchelském háji.

Nežádoucí chování lidí na nich předvádí známé osobnosti jako například zpěvák Jiří Korn nebo herečka Dagmar Havlová. Snímky spojují použité barvy. Osobnosti jsou oblečené do bílé s červený prvkem symbolizující věci, kterých by se lidé neměli v přírodě dopouštět. „Působí tak jako jakýsi přízrak, který vstupuje do přírody snad jen proto, aby na ní parazitoval. Aby si tam dělal přesně a jen to, co chce on,“ popsal svůj záměr autor.

Vznikla série celkem dvanácti fotografií, které jsou zdarma k vidění v Křížové chodbě Staroměstské radnice až do 10. července. „Věřím, že to přispěje k osvětě mezi obyvateli a také k lepšímu stavu životního prostředí v našem městě,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který má životní prostředí na starost.

Hrozí pokuty

Na magistrátním Portálu životního prostředí jsou časté prohřešky lidí v přírodě rozebrány. Upozorňuje se tam například na to, že cyklisté nemají při pohybu v lesích, polích nebo loukách takovou volnost jako chodci. Cyklisté se  kromě cyklostezek mohou pohybovat jen po pozemních komunikacích, což jsou libovolné cesty pro chodce nebo vozidla a není na nich vjezd na kole zakázaný. Za jízdu mimo cesty hrozí také pokuta až 5 tisíc korun a až 15 tisíc korun hrozí za stavění různých skokánků nebo provádění terénních úprav.

Jeden ze snímků také upozorňuje na to, že v přírodě lze občas narazit na opuštěná mláďata divokých zvířat a někteří lidé mají tendenci se jich dotýkat. Někdy to může jen vypadat, že jsou opuštěná nebo bezmocná. Obzvlášť se to týká například osamocených zajíčků nebo srnčat. Pokud jsou zvířata zraněná, je potřeba volat na záchrannou stanici pro volně žijící zvířata, ale rozhodně není správné si je brát do vlastní péče.

Problematické je také krmení divokých zvířat. Někdo si totiž může myslet, že jim tím nějak pomůže. Když už je lidé mají potřebu krmit, rozhodně by se zvířatům neměly dávat třeba zbytky jídla pro lidi nebo různé polotovary či pečivo. Zvířata by se měla krmit jen tím, co je pro ně přirozenou potravou, například pro vodní ptáky jsou vhodné pouze obiloviny nebo semínka. Krmení by zvířata také nemělo například vylákat na místa, kde jim hrozí nebezpečí, aby nespadla například do výkopu nebo je neohrozili predátoři.

Další snímky upozorňují mimo jiné na to, že by lidé měli v lese měli mít psy i případně kočky na vodítku, na řadě míst je také pohyb domácích zvířat omezen místní vyhláškou a případné přestupky řeší policie. Kampaň také bojuje proti odhazování odpadků nebo třeba nelegálnímu čerpání vody z vodních toků.

Fotogalerie
5 fotografií