Dosud záchranáři na letišti využívali starou budovu, která původně vznikla jako provizorium. „Záchranáři jsou tam ve velmi obtížných podmínkách,“ řekl v pondělí po jednání radních náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Dodal, že nová základna bude vytvořena z mobilních buněk, které bude možné v případě potřeby přemístit jinam.

Podle schváleného materiálu město původně plánovalo starou základnu modernizovat, ale po zhodnocení jejího špatného stavu rozhodlo o vybudování nové. Hlubuček řekl, že nové prostory by měly začít fungovat do roka.

Pražští záchranáři by podle dřívějších informací měli koncem letošního roku začít znovu vyjíždět z areálu Nemocnice Na Františku, kde již v minulosti základnu měli. Současné stanoviště v Nemocnici svaté Alžběty Na Slupi má nahradit nová modulová základna, která by měla začít fungovat nejpozději začátkem příštího roku. Letos by měla začít také rekonstrukce základy záchranářů v ulici 28. pluku v Praze 10.

V Praze je podle informací města 20 výjezdových stanovišť záchranářů a jedno stanoviště letecké záchranné služby na Ruzyni. Kromě toho ZZS využívá spolu s městskou policií budovu v Korunní ulici, magistrát již delší dobu připravuje stavbu nového sídla, které má být podle aktuálních plánů na Střižkově. Město také podle dřívějších vyjádření plánuje nové výjezdové základny v Klánovicích, v Suchdole a v Modřanech.

Loni pražští záchranáři řešili 114 915 případů, tedy zhruba o 13 000 méně než v roce 2019. V 5267 případech záchranáři do pražských nemocnic odvezli lidi s covidem-19. Roční rozpočet organizace je zhruba půl miliardy korun.

Fotogalerie
17 fotografií