Přeživším je muž, který ve firmě pracuje už 13 let. „Přišel jsem do práce, a pak jsem se probral na jipce v nemocnici. Bylo to ještě ten pátek večer,“ řekl muž servru novinky.cz, který jako jediný ze čtyř zasažených pracovníků přežil.

„Hned jsem se ptal, jak jsou na tom. Řekli mi, že jsou umístěni na jiných odděleních. Že nepřežili, jsem se dozvěděl až druhý den. Jsem z toho stále v šoku. Byli to kamarádi,“ hlesl.

Sám se podle svých slov cítí už dobře, i když ho čekají ještě různá vyšetření. „Ještě mi to nedochází. Jsem rád, že jsem přežil, kamarádi takové štěstí neměli,“ dodal.

Linka je odstavená

„Situace na místě je stabilizovaná. Společnost spolu s policií podrobně analyzuje veškeré kroky, které neštěstí předcházely,“ řekla mluvčí firmy Kateřina Kodadová. Automatizovaná linka, odkud toxické látky unikly, je odstavená

Po pátečním úniku toxických látek na bázi síry z areálu firmy, která se zabývá čištěním tekutých průmyslových kalů, byli do nemocnice převezeni čtyři lidé. Dva zemřeli v pátek, v sobotu podlehl způsobeným zraněním třetí zaměstnanec firmy. Můžům bylo mezi 40 až 60 lety.

Zjišťují příčinu

„Hasiči na místě ukončili zásah v sobotu. Na neutralizaci uniklého plynu se spolu s nimi podíleli chemičtí specialisté firmy SUEZ a zástupci společnosti, která linku dodala,“ uvedla Kodadová.

Video
Video se připravuje ...

V Plzni-Skvrňanech unikly z ČOV nebezpečné látky, čtyři lidi byli resuscitováni. HZS Plzeňského kraje

Firma podle ní v součinnosti s policií nyní zjišťuje příčiny havárie. „To znamená, že sestavujeme časovou osu všech pracovních úkonů provedených během pátečního dopoledne a v předchozích dnech. Analyzujeme vzorky ze všech nádrží umístěných v areálu, revidujeme záznamy z kamer a auditujeme naše vnitřní procesy,“ popsala.

Jako součást preventivních opatření firma prověřuje všechny odpady, které byly na lince do pátku 18. června zpracovávány. „Po stanovení přesné příčiny havárie příjme taková opatření, aby se podobná situace nemohla již nikdy opakovat," dodala mluvčí.

Případem se zabývá policie, která věc prověřuje pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Policie si mimo jiné nechá vypracovat znalecké posudky.

Fotogalerie
8 fotografií