K poškození hřiště Daňkova, které se nachází ve vnitrobloku ulic Daňkova, Pertoldova a Fišerova na sídlišti Na Beránku, došlo podle webu MČ Prahy 12 ve středu 16. června. „Někdo potřel houpačku neznámou látkou vytvářející bílý povlak,“ informovali občany.

Ve stejný den přišel tatínek se synem na hřiště. Chlapeček se posadil na houpačku, jenže se místo smíchu ozval pláč: „Volal, že ho pálí nožičky, prdýlka, tak jsem se podíval. Říkám mu, ať mi to ukáže, a vtom jsem zjistil, že se mu tam tvoří puchýře,“ popsal televizi CNN Prima News otec zraněného chlapce.

Viník je neznámý

Pro dítě si přijela sanitka a převezla ho s puchýřemi do nemocnice. Po oznámení incidentu pak radnice v místě zakročila: „Sedačky jsou nyní odstraněny a dopadová plocha zničena vodou. Společnost Green Project, která na lokalitě provádí údržbu ploch, zajistí houpačku páskou a cedulí „zákaz užívání“ do doby provedení opravy. Bude vybudována nová dopadová plocha s certifikovaným pískem a doplněny sedačky,“ uvedla na webu.

Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky provedli jeho kolegové rozbor látky: „Ukázalo se, že se jedná o hydroxid sodný, tedy louh. Udělali jsme neutralizaci houpaček a odebrali jsme kus zeminy, kam látka unikla, k další likvidaci,“ řekl mluvčí.

Podle CNN Prima News pracují policisté při vyšetřování s několika verzemi, jak k polití houpaček mohlo dojít. Louh mohl použít narkoman, který se pokoušel vyrobit drogy, někdo hřiště záměrně polil, anebo houpačky neodborně čistil. „Policisté v současné chvíli zjišťují veškeré okolnosti této události a samozřejmě vyšetřují, kdo tuto látku na houpačku nalil,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Policisté prosí o pomoc. Pokud jste si něčeho podezřelého na dětském hřišti všimli, obraťte se na linku 158.