Dbalý se má také společně s dalšími odsouzenými spolupachateli podílet na náhradě škody nemocnici v celkové výši 112 milionů korun. Šestice dalších odsouzených si odpyká 3,5 až šest let vězení a musí zaplatit peněžité tresty v rozmezí 60 000 až pěti milionů korun.

Usvědčily ho poznámky

Významným důkazem v případu byly Dbalého poznámky, které u něj zajistila policie při domovní prohlídce a které obžaloba označila za podrobný deníkový záznam skutečných událostí. Lékař v nich psal mimo jiné o úplatcích, které dostával. S balíčky peněz se navíc fotografoval.

Obhájci Dbalého i zbylých obžalovaných se deník snažili znevěrohodnit jako fiktivní zápisky. Předseda odvolacího senátu Luboš Vrba však dnes zdůraznil, že důkazů o vině je mnohem více. „Bylo zde provedeno nevídané, velké množství důkazů. Deník byl jen jedním z důkazních prostředků, sám o sobě by ve věci nemohl obstát,“ řekl. Dodal, že policie vyvinula „neskutečné úsilí“ při vyhledávání souvislostí mezi zápisky a realitou. „Byl tak stanoven skutkový děj, o němž ani odvolací soud nemá pochybností,“ doplnil.

Justice shledala Dbalého vinným nejen ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a z přijímání úplatků, ale také z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, z praní špinavých peněz a z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Peníze se snažil schovat

Práci policistů ocenil i státní zástupce Zdeněk Matula, označil ji za „mimořádně mravenčí“. Dnešní rozhodnutí je podle něj tečkou za hlavní částí Dbalého případu. „Trest propadnutí majetku považuji za nejvýznamnější z celé této kauzy, neboť takovýchto trestů není uložených mnoho,“ uvedl na dotaz ČTK.

Vysvětlil, že nyní musí dojít k vypořádání společného jmění manželů Dbalých a Dbalého majetek následně přejde na stát. „Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových má své postupy, jakými tento majetek zpeněžuje. Už v průběhu trestního řízení byl takto zpeněžen byt pana obžalovaného na Smíchově. Peníze se uloží do úschovy soudu a následně se čeká, jak soud rozhodne,“ popsal. Z výtěžku propadnutého majetku pak lze prostřednictvím ministerstva spravedlnosti odškodnit poškozené, v tomto případě tedy nemocnici.

Dbalý se před policejní razií pokusil ukrýt kufr s hotovostí, zlatem a známkami v hodnotě 34,5 milionu, a to tak, že opustil noční lékařskou službu, kterou měl ve vinohradské nemocnici. Muž tvrdil, že peníze získal sběratelskou činností.

Přísnější trest

Předchozí verdikt o sedmiletém trestu, na jehož základě nastoupil Dbalý tento měsíc do vězení, dnes soud zrušil a všechny skutky zahrnul do nového rozsudku. Ten se týká vedle zmíněné digitalizace chorobopisů a nákupu gama nože také tří dalších okruhů zakázek: poradenských a konzultačních služeb, účetních a medicínsko-právních služeb a právních služeb, jež nemocnici poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners (dnes MSB Legal) spojovaná s lobbistou Ivo Rittigem.

 

Video
Video se připravuje ...

Nemocnice Na Homolce má ve svých řadách nejnovějšího robotického asistenta - Da Vinci Xi za 50 milionů korun. (2016) Tadeáš Provazník

Fotogalerie
10 fotografií
.