Soud v dubnu, kdy se případem začal zabývat, vyslechl všechny obžalované, někteří vypovídali v neveřejném režimu. Máchová uvedla, že obžaloba je postavená na dedukcích a spekulacích, obdobně se po své neveřejné výpovědi vyjádřil i Gáborík. Podle spisu také od klientů Gáboríkovy společnosti, která se zabývala detektivní prací, inkasovala peníze. Vinu odmítají všichni obžalovaní. 

Ve středu se měli obvinění možnost dotazovat dalších obviněných na jejich předchozí výpovědi. Obžalovaná státní zástupkyně se Igora Gáboríka ptala, jak by popsala vztahy mezi všemi ostatními obviněnými. „Dlouhodobě kamarádské,“ odpověděl.

Doplnil, že se scházeli v soukromí a byli spolu i na dovolené. Na dotaz Máchové řekl, že se mezi nimi rozhodně nejednalo o nějaký klientelismus. Ptala se i na to, zda od ní nebo jejího partnera dostal informace z trestního řízení. „To rozhodně ne,“ řekl.

Vyjádřila se také k jeho dřívější výpovědi. Vztah mezi nimi byl podle ní spíše o tom, že ona se od něj dozvídala informace z různého prostředí. Radek Holub se ptal Gáboríka na policisty, se kterými se stýkal. Zmínil řadu jmen policistů z krajského ředitelství v Praze a dalších míst.

Nelegálně získané informace?

Obžaloba také tvrdí, že Gáborík požádal Šímu o poskytnutí neveřejných informací, které souvisely s postupy orgánů celní správy v trestních řízeních týkajících se nelegálního dovážení, zpracování a distribuce tabákových výrobků. U soudu mluvil jako svědek Ludvík S. ze společnosti Philip Morris, která s Gáboríkovou firmou spolupracovala. Sám se zabýval potíráním černého trhu s tabákem.

Gáborík mu podle něj každý měsíc dával informace, firma podle něj odmítá jakékoliv nelegální získávání informací. „Bylo mi vždy vysvětleno, jakým způsobem se k informacím dostal. Pokud šlo o nějaké nelegální získávání informací, tak o tom jsem se dozvěděl z médií,“ řekl. O Gáboríkovi věděl, že má síť informátorů, ale většinu z nich nezná.

Společnost Philip Morris podle Szabóa následně poznatky předávala jak celní správě, tak v některých případech i policii. V trestních řízeních společnost poskytovala součinnost.

Máchová dříve připustila, že se o některých případech zmíněných v obžalobě s Gáboríkem bavila, odmítla však, že by šlo o informace ze spisů nebo že by na jeho pokyn spisy lustrovala. Podle ní také nešlo o informace, které by mohly zmařit trestní řízení.

Soud také vyslechl celníka Břetislava B., který soudu popsal, jak se u celní správy provádí lustrace spisů. Uvedl, že jako operační důstojník při žádosti o lustraci kontroluje jen formální náležitosti, informace v žádosti ale neověřuje, protože nemá přístup do spisů.

Video
Video se připravuje ...

„Ústavní soud přispěl k přežití KSČM.“ A co koalice? Která podle Kubáčka tlak ustojí? Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
10 fotografií