Dosud tato pošta sídlila na velmi známé adrese v Plzeňské ulici, kde sídlila již v nevyhovující a velmi staré budově z roku 1979. Impulsem pro stěhování do nových prostor byla změna podmínek pro DPH,“ uvedl generální ředitel České pošty Roman Knap.

Vyšší kapacita bude potřeba od července, kdy se u zásilek ze zemí mimo EU změní pravidla pro odvádění daně z přidané hodnoty. Daň se bude nově platit u všech zásilek doručených ze zemí mimo EU bez ohledu na jejich hodnotu, v současnosti se DPH odvádí u zásilek s hodnotou převyšující 22 eur (zhruba 570 Kč).

Pošta v roce 2019 odbavila 28 milionů zásilek, které podléhají celnímu řízení, loni se jejich počet snížil na 18 milionů kvůli koronaviru. Po zavedení DPH i na zásilky do 22 eur čekají celníci nárůst počtu zásilek o 180 procent.

Zásilky kromě zdanění od poloviny roku prodraží i poplatky za předložení balíčků celnímu úřadu a vyhotovení celního prohlášení. „Tyto položky mohou nakonec i převýšit původní hodnotu zásilky,“ upozornil ředitel poskytovatele celních služeb Gerlach Luděk Procházka. Dodal, že i po 30. červnu zůstanou bez cla zásilky do 150 eur (cca 3923 korun).

Budova ve Štěrboholech poskytuje klientům České pošty modernější prostředí včetně čekací místnosti a parkoviště pro 60 aut. Celní úřad nadále umožňuje zaplatit celní dluh bezhotovostně. Vstup do nové budovy je regulovaný kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Česká pošta proto svým zákazníkům doporučuje, aby se při vyřízení celních formalit nechali zastupovat na základě plné moci, protože v takovém případě pošta veškeré formality vyřídí za ně a zásilku doručí standardně na jejich adresu. Návod je dostupný na webu pošty.

Fotogalerie
3 fotografie