„Všem obžalovaným byl uložen trest odnětí svobody v trvání 12 měsíců. Trest jim pak byl odložen na zkušební dobu v trvání 30 měsíců. Po vyhlášení rozsudku do protokolu podali odvolání všichni obžalovaní, státní zástupce i oba zmocněnci poškozených,“ uvedla Humeni.

Zanedbaný objekt

V případu bylo původně obžalováno osm lidí, řízení proti jednomu z nich ale bylo podle mluvčí vyloučeno k samostatnému projednání a následně zastaveno. Obžaloba tvrdila, že vlastníci objekt dlouhodobě zanedbávali.

S tím obžalovaní v minulosti u obvodního soudu nesouhlasili. Architekt, který se vlastníkem areálu, k němuž zeď patří, stal v roce 2015, například uvedl, že zeď byla v dobrém stavu. Spolumajitelé podle něj do rekonstrukce postupně investovali, byly však budovy, které měly větší prioritu. To potvrdili i další obžalovaní. Stěna, která se zřítila, navíc byla podle nich sledována památkáři a nebylo možné ji strhnout.

Obžaloba spoluvlastníky původně vinila z přísnější kvalifikace obecného ohrožení z nedbalosti, za který jim hrozilo až osmileté vězení. Soud je však odsoudil podle mírnějšího odstavce, kde maximální trest činí dva roky odnětí svobody nebo zákaz činnosti.
Video
Video se připravuje ...

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých Jiří Marek

Fotogalerie
10 fotografií