Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Matka odložila těžce postiženou dceru už jako kojence, po 10 letech ji chce od pěstounky zpět

Rodiče chtějí těžce postiženou dceru, o kterou se 10 let prakticky nezajímali, zpět do své péče. Ilustrační foto
Rodiče chtějí těžce postiženou dceru, o kterou se 10 let prakticky nezajímali, zpět do své péče. Ilustrační foto  (Autor: David Malík)
Autor: ran - 
20. srpna 2020
13:39

Vrátit rodičům zpět do péče jejich postižené dítě, o které 10 let prakticky neprojevovali zájem a dali ho do kojeneckého ústavu, nebo ne? To bude řešit soud v případu těžce mentálně i tělesně postižené dívky, o kterou se rodiče po letech přihlásili. Pěstounka, která se o dítě vzorně stará, je proti. Jak soud rozhodne? 

Dnes jí je 12 let a většinu života prožila po ústavech a v pěstounské péči. Dívka byla předčasně narozená a trpí potížemi s příjmem potravy, mentální retardací, úzkostnou poruchou, těžkou vadou řeči, sociální a emoční deprivací, těžkým tělesným postižením a také záchvaty.

Její matka se o ni nezvládla starat a po roce ji odnesla do kojeneckého ústavu, napsal deník Právo. V jejích osmi letech se jí ujala pěstounka - podle sociálky v její péči udělala pokroky, ale samozřejmě jen v mezích, které jsou dány jejím zdravotním a psychickým stavem.

Udělala pokroky, teď jí hrozí „péče“ 

„Díky citlivému přístupu pěstounky může dosáhnout svého možného maxima,“ tak znělo hodnocení od sociálky v roce 2019. Z péče pěstounky se ale může dostat zpět k biologickým rodičům, kteří se o ni celé desetiletí prakticky nezajímali, otec ani náznakem. Rodiče toho ale nyní litují a chtějí s dcerou navázat hlubší vztah.

Podle sociálky nic nebrání tomu, aby rodiče mohli dítě navštěvovat a případně si je převzít do péče. O práva ani povinnosti vůči dítěti totiž nepřišli, ač vzhledem ke své sociální situaci ani neplatí příspěvky na její výchovu.    

Soud řekl ne pěstounce: a rodičům?

Nyní se čeká na závěry znaleckých posudků, které budou vypracovány jak na rodiče, tak na pěstounku. U soudu se také řešil návrh pěstounky o odebrání všech rodičovských práv rodičům - dívka totiž musí podstupovat četné zdravotní úkony a pěstounce se nelíbí, že je podle zákona pokaždé musí konzultovat s jejími rodiči. Soud jí však nevyhověl.  

verka1 ( 20. srpna 2020 14:48 )

Od toho jsou lékaři a sociálka, jak rodiče pečují o svoji dceru. Pokud budou chodit k doktorovi.

verka1 ( 20. srpna 2020 14:47 )

U ročního dítěte nezvládali péči a teď budou zvládat? 12 léta postižená je zvyklá na svoji pěstounku, je to její matka a nevím jak se bude teď cítit v jiné, nové rodině.
Najednou se chtějí o dceru starat.

SlunceM ( 20. srpna 2020 14:23 )

Dítě bude u rodičů zanedbaný, možná i týraný, ale hlavně, když se povalí vysoké příspěvky na dceru. Příspěvek na péči u takhle těžce postiženého je 19.200 Kč + další dávky. Doufám, že soudce bude mít rozum.

bafy81 ( 20. srpna 2020 14:00 )

Myslím, že ti rodiče si absolutně vůbec neuvědomují co péče o takové dítě obnáší. Nějak z toho čuju jen vidinu zisku v podobě příspěvků ze sociálky.

Zobrazit celou diskusi