Squatteři chtěli protestovat proti neefektivnímu využívání budov ve veřejném vlastnictví. Dům, do kterého vstoupili, patří státu a je ve správě Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Policie večer dům vyklidila, což účastníci protestu označili za nezákonné. Jejich žalobu v září 2019 zamítl Městský soud v Praze, podle kterého policie postupovala přiměřeně a v mezích své působnosti i pravomoci.

„Policie jedná operativně a pro její postup je určující, jak se situace jeví v daném místě a čase. Jistě to neznamená, že policie jako vykonavatelka státního monopolu na násilí může postupovat svévolně vůči komukoli, kdo se jí zrovna znelíbí, a poté svůj postup obhajovat dodatečně hledaným právním zdůvodněním,“ rozhodl nyní NSS.

Rozumná kvalifikace

V projednávané kauze však podle NSS nešlo o zneužití policejní moci. Squatteři zřejmě věděli, že postupují protiprávně a že nemají žádné užívací právo k budově. Policie se jim snažila zabránit v páchání přestupku, konkrétně neoprávněného užívání cizího majetku, z nějž skupinu podezírala.

„Jestliže policie pro účely svého zásahu předběžně kvalifikovala pobyt stěžovatelů v budově jako přestupek neoprávněného užívání cizího majetku, nepokládá to soud za zjevně nesprávné, ba naopak se to jeví jako docela rozumná předběžná kvalifikace,“ konstatoval soud. Zda by ve správním řízení kvalifikace nakonec obstála, není podle NSS podstatné. Přestupkové řízení skončilo po uplynutí promlčecí doby, aniž padlo jakékoliv rozhodnutí.

Squatteři po obsazení budovy vyvěsili z oken transparenty, například s nápisem „Město pro lidi, ne pro zisk“ a provolávali hesla jako „Bydlení je právo“. Většinu účastníků protestu vyvedla večer policie, někteří zůstali přes noc na střeše.

Video
Video se připravuje ...

Zásah těžkooděnců v centru Prahy: Squatteři obsadili budovy, odpálili i ohňostroj Matěj Smlsal, Lukáš Červený, Aktu.cz

Fotogalerie
18 fotografií