Ze Slovenska si nechal přes internet během roku čtrnáctkrát poslat dohromady 2 600 tablet a 155 ampulí s anaboliky a hormonálními látkami. Zaplatil za ně 74 847 korun. Držet tak obrovské množství anabolických preparátů je ovšem trestné.

Krajský soud v Brně mu za výrobu a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem vyměřil pětiměsíční vězení odložené podmínečně na 20 měsíců.

Kulturistovi přitížilo, že byl policistou

„Zákon překročil z malicherných pohnutek zvýšení své sportovní výkonnosti. Navíc jako policista, který by měl více než jiní dbát na dodržování norem,“ nepárala se s verdiktem soudkyně Šárka Dufková.

Tvrzení kulturisty, že mu ze Slovenska poslali jiné látky, než si objednal, odmítla jako účelovou obhajobu. Muž se totiž přiznal, až se všechno provalilo.

„Zásilek bylo více než deset, nikdy je nereklamoval. Zarážející byla systematičnost a promyšlenost jeho jednání, určitě nešlo o nějaký náhlý zkrat,“ smázla policistovu obhajobu, který se kvůli nemoci procesu nezúčastnil.

Pro nešťastného kulturistu, závodícího za klub z Kroměříže, znamená trest zároveň automaticky okamžitý vyhazov od policie. Navíc bez jediné koruny výsluhy.

Byznys se anaboliky v ČR jenom kvete

Anabolické steroidy jsou umělé látky, vyrobené na základě mužského hormonu testosteronu. Podporují tvorbu bílkovin. Zatímco v nemocnicích se jimi léčí třeba pacienti po operacích, mimo kliniky je zneužívají hlavně kulturisti a atleti. Zvětšují a zesilují si jimi svaly.

Steroidy jsou zakázané hlavně kvůli závažným vedlejším účinkům – mohou poškodit srdce či játra, u mužů vedou k impotenci a jejich užívání občas končí smrtí.

Sehnat nelegální anabolika je v ČR jednoduché, koncoví příjemci se vesměs navzájem znají z tělocvičen, fitness a posiloven.

Příliv nelegálních anabolik do ČR přitom nepřetržitě roste. Policie nyní rozbila gang, který v Rumunsku vyráběl až 5 000 000 ampulí ročně a pašoval je pak do zemí EU, včetně ČR a Slovenska.