Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Očkovaní tady mají dveře otevřené: Kam vyrazit v létě na dovolenou po Evropě

  • Autor: ksi,DW - 
    12. 6. 2021
    14:30

    Léto je za rohem a počty proočkovaných rostou – některé evropské země postupují při otevírání hranic mnohem rychleji než jiné. Na co si dát pozor při plánování dovolené a kam můžete s klidným srdcem vyrazit, zpracoval podrobně server Deutsche Welle.

    Nový Digitální očkovací průkaz EU, tzv. covid pas, má vstoupit v platnost 1. července, aby cestování po Evropě usnadnil. Kromě toho se členské státy EU dohodly na doporučení umožnit opět vstup plně očkovaných turistů ze zahraničí. Jedná se však pouze o doporučení, a tak je realita poznamenaná směsicí omezení, kdy členské státy uplatňují pro turisty různé politiky.

    Vzhledem k tomu, že se situace v jednotlivých zemích liší, tady je rozpis některých pravidel a výjimek platných pro očkované cestující po celé EU.

  • 1.Francie

    Země galského kohouta, nejoblíbenější turistická destinace na světě, otevřela své hranice od 9. června mnoha plně očkovaným cestovatelům z celého světa. Podle nových předpisů již očkovaní lidé z EU a ze zemí, které jsou na tzv. „zeleném seznamu“, nemusí podstupovat při vstupu do země testy na přítomnost koronaviru. Mezi tyto „zelené“ země patří Jižní Korea, Japonsko a Izrael. 

    Lidé z těchto zemí, kteří nejsou plně očkováni, mohou do země vstoupit po provedení negativního testu na koronavirus. Očkované osoby ze zemí na „oranžovém seznamu“, kam patří i Česká republika, již nepotřebují pro vstup do Francie závažný důvod. Mezi „oranžové“ země patří USA, Velká Británie a většina afrických a asijských zemí. Ti, kteří odtamtud přicházejí, již nemusí nastoupit do karantény, musí však předložit negativní test na covid-19, vyžadují francouzská pravidla.

    Všechny vakcíny z EU

    Francie uznává všechny vakcíny, které rovněž schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Lidé jsou považováni za plně očkované dva týdny po podání druhé dávky vakcíny od společností Pfizer BioNTech, Moderna nebo AstraZeneca a čtyři týdny po podání jedné vakcíny Johnson & Johnson.

    Občané ze zemí na „červeném seznamu“, na který patří JAR, Bangladéš, Chile a Kolumbie, musejí mít pro vstup do Francie vážný důvod. Mezi tyto důvody patří pohřeb nebo neodkladné lékařské ošetření. Všichni, kdo vstupují z „červených“ zemí, se však musí izolovat po dobu nejméně sedmi dnů – i když jsou plně očkováni.

    Další informace lze najít na webových stránkách francouzského ministerstva zahraničních věcí. 

  • 2.Španělsko

    Španělsko se otevírá naočkovaným turistům ze všech zemí a doufá v rozjezd cestovního ruchu Španělsko se otevírá naočkovaným turistům ze všech zemí a doufá v rozjezd cestovního ruchu | Reuters
    Již 7. června se otevřely hranice Španělska pro očkované turisty z mnoha zemí z celého světa. Lidé přijíždějící z „rizikových oblastí“ – včetně mnoha členských států EU a většiny ostatních zemí světa – se mohou při vstupu vyhnout karanténě ze tří důvodů: Buď byli plně očkováni vakcínou schválenou EMA nejméně 14 dní před vstupem do země, mohou doložit, že covid-19 prodělali, nebo se prokážou negativním testem.

    Španělsko pobouřilo ostatní státy EU tím, že dovolilo vstup do země britským turistům bez ohledu na to, jestli jsou očkovaní. Zato občané členských států EU se musí na hranicích prokazovat protilátkami na covid-19 nebo negativním testem.

    Podrobné informace jsou sepsány na španělském webu TravelSafe.

  • 3.Řecko

    Řecko otevřelo své hranice turistům z přibližně 50 zemí. Patří sem všechny státy EU, USA, Kanada, Rusko a Čína. Cestovatelé ke vstupu potřebují buď potvrzení o očkování, negativní PCR test, nebo osvědčení o prodělání covidu. V Řecku jsou přijímány následující vakcíny: Pfizer BioNtech, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson, Sinovac, Sputnik V, Casino Biologics a Sinopharm.

    Řecké úřady považují lidi za plně očkované 14 dní po podání poslední dávky očkování. I nadále budou na letištích probíhat testy na covid pro náhodně vybrané cestující. Každý musí alespoň 24 hodin před vstupem do země vyplnit formulář s údaji o svém pobytu během dovolené. Více informací naleznete na webových stránkách Visit Greece.

  • 4.Kypr

    Už 25. května oznámil Kypr, že otevře své hranice turistům z desítek zemí. Patří sem země EU a Evropského hospodářského prostoru, Kanada, Egypt, Srbsko, Velká Británie a USA. Kypr kategorizuje další země podle svého semaforu: turisté ze „žlutých“ nebo „červených“ zemí musí podstoupit testy.

    To neplatí pro plně očkované osoby s platným potvrzením, bez ohledu na barvu jejich domovské země. Kypr přijímá všechny vakcíny schválené v EU, stejně jako Sputnik V a Sinopharm.

    Kypr hlásí rekordně čistou vodu. Doufám v návrat v turistů Kypr hlásí rekordně čistou vodu. Doufám v návrat v turistů | ČTK / AP / Petros Karadjias

    Na rozdíl od mnoha jiných zemí považuje Kypr člověka za plně očkovaného už od podání poslední dávky. Jedinou výjimkou je jednodávková vakcína Janssen / Johnson & Johnson – lidé očkovaní touto vakcínou musí počkat 14 dní, než budou také považováni za plně očkované. Všichni cestující se musí přihlásit o „Kyperský letecký pas“ před odletem na Kypr.

  • 5.Chorvatsko

    Cestující přijíždějící ze zemí, které EU považuje na covid mapě Evropského centra pro kontrolu nemocí za červené či oranžové, mohou do Chorvatska vstoupit, pokud mají potvrzení o očkování v EU schválenou vakcínou nebo ruským Sputnikem V. Ale buďte opatrní: V závislosti na použité vakcíně existují různá časová období, od kdy jste po posledním očkování považováni za plně očkované.

    Chorvatsko také přijímá potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní testy na covid-19, a neexistují zde vůbec žádná omezení pro cestující pocházející ze zemí, pro které EU doporučila zrušení všech cestovních omezení. Pro většinu turistů ze zemí mimo EU platí stejná pravidla, kromě toho, že musí také prokázat potvrzení rezervace svého rekreačního ubytování. Cestující z JAR, Brazílie a Indie musejí do karantény bez ohledu na status jejich očkování. Více informací je k dispozici na oficiálních webových stránkách cestovního ruchu v zemi, a to i česky.

  • 6.Portugalsko a Madeira

    Pro turisty, kteří se chtějí vydat na autonomní portugalský ostrov Madeira, neexistují žádné karanténní předpisy. Podle webu jsou přijímány všechny oficiální očkovací průkazy. Osvědčení o očkování by mělo být v angličtině a vydáno vnitrostátními orgány domovské země návštěvníků. Musí obsahovat informace o totožnosti cestujícího i typu vakcíny a o tom, kdy byly dávky podány. Potvrzení o prodělání nemoci také osvobozuje návštěvníky od povinnosti nechat se testovat. Všichni ostatní musí podstoupit test, Madeira nabízí každému návštěvníkovi bezplatné provedení PCR testu.

    Pro kontinentální Portugalsko však platí odlišná pravidla. Každý, kdo sem vstupuje – ať už je očkovaný, nebo ne – musí předložit negativní test na covid.

    Rozvolnění v Portugalsku: Lidé přicházejí na pláž v Albufeiře (4.6.2021) Rozvolnění v Portugalsku: Lidé přicházejí na pláž v Albufeiře (4.6.2021) | Reuters

  • 7.Německo

    Většina vstupů do Německa ze zemí mimo EU a Schengenský prostor stále vyžaduje závažný důvod.

    Německo však začalo přijímat certifikáty o prodělání nemoci covid-19 v určitých případech, kdy je cestování povoleno. Zatímco cestující, kteří přiletí letadlem, musí být před odletem obvykle podrobeni testování, ti, kteří se prokážou dokladem o očkování, se mohou testování vyhnout. Cestující, kteří strávili čas v místě, které Německo považuje za „rizikovou oblast“, musí zpravidla nastoupit do karantény. Izolaci se lze vyhnout nebo ji „předčasně ukončit“, pokud bude německému vstupnímu portálu předložen doklad o očkování, jak uvádí Kochův institut. V zemi jsou akceptovány všechny vakcíny schválené EU.

    Cestující, kteří se nacházeli v zemi, která je v Německu klasifikována jako „vysoce riziková oblast“, jako je Spojené království, Botswana, Nepál nebo Mosambik, nemohou opustit karanténu dříve, i když jsou očkováni.

  • 8.Další země

    Ostatní země EU, jako je Dánsko, Slovinsko, Lotyšsko, Estonsko, Rakousko, Polsko a Litva, v současné době uplatňují přístup podobný Německu; některé země EU mají rovněž dvoustranné dohody o vzájemném uznávání vnitrostátních osvědčení o očkování. Například Maďarsko upouští od omezení vstupu očkovaným cestujícím ze zemí, jako je Turecko, Slovinsko a Srbsko.

    Itálie nezavedla výjimky pro očkované osoby, ani výjimky pro osoby, které již COVID-19 prodělaly (čeká na dohodu v rámci EU). Pro přijíždějící ze zemí kategorie C, kam spadá i Česká republika, je povolen vstup s negativním PCR nebo antigenním testem ne starším 48 h.

    Webové stránky Evropské unie „Znovuotevřít EU“ poskytují pravidelné a aktualizované informace o pravidlech a omezeních cestování ve všech 27 členských státech.

    Video  Do Egypta bez karantény? Papež zmínil nefér restrikce a všechny neznámé u covid pasů  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi