Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Home office od moře aneb pracovní prázdniny. Ráj Čechů hlásí nárůst pronájmů letních bytů

Autor: mav - 
2. června 2021
05:00

Dovolená, nebo práce? Letos přibývá lidí, kteří si hodlají na léto pronajmout nemovitost v Itálii, využít možnosti home office a na dálku pracovat od moře, informuje italský server The Local.

Nové statistiky publikované na webu Idealista poukazují na nárůst trendu tzv. dovolenkové práce - napříč Itálií přibývá dlouhodobých rezervací letních sídel. Místo týdne či deseti dní dovolené se teď víc lidí chystá odjet na delší dobu, a to i za cenu toho, že při něm budou muset pracovat. „Za rok 2021 očekáváme 25 milionů rezervací, přičemž se délky pobytu protahují ke třem týdnům. Jadran, Sicílie, Sardinie i malá města hlásí dobrá čísla,“ uvedl Marco Celani, šéf průzkumů portálu Italianway, který pronájmy zprostředkovává.

K boomu rezervací napomáhá urychlení očkovací kampaně i rozvolňování restrikcí, dodává Celani. A také samotná naděje na zavedení zeleného/covid pasu, jehož zavedení po EU italský premiér Mario Draghi očekává v polovině června, jak informoval The Local.

Oproti této době loni hlásí italské letní byty a domy o třetinu víc rezervací. Od 1. ledna do 15. dubna se na léto rezervovalo 43 tisíc nocí, z nichž asi 35 % bude pro prázdninovou home office. Průměrná délka pobytu je 19 nocí, za které (pracující) turisté zaplatí průměrně 3243 eur (82 500 Kč) čili 170 eur (4300 Kč) za noc.

Práce na dálku

Od loňských lockdownů se v Itálii rozmohl pojem „smart working“ - chytrá práce. Značí alternativu ke každodennímu docházení do kanceláře. Může jít o dočasnou práci z pohovky doma, ale i stěhování na venkov, kde už se také rozmáhá spolehlivý vysokorychlostní internet. Přesun celých rodin umožnila i výuka na dálku přes internet. Některá městečka či vesnice dokonce přišly s finančními pobídkami, aby nalákaly nové usedlíky - venkov a jih Itálie se dramaticky vylidňují, mnohde jsou ke koupi nemovitosti za symbolické jedno euro.

Jinou možností „chytré práce“ je pak alespoň dočasný přesun na léto do pronajatého bydlení, třeba i s dalšími příbuznými. Malí bratranci si pohrají venku, zatímco rodiče střídavě pracují a relaxují. Nárůst také zaznamenala odlehlá místa, kam se lze třeba dostat jen autem a trajektem.

„Nejvyšší poptávka je nadále po destinacích, kde lze pronajmout domy vně historických center, ale se všemi službami na dosah, jako je Termoli v Molise, Muravera na Sardinii, případně Monopoli, Castellana Grotte a Lecce v Puglii,“ vyjmenovává Celani. Populární jsou jak přímořské oblasti, tak hory. A nepůjde jen o letní prázdniny - rezervací za účelem pracovní dovolené letos přibylo nejen na květen a červen, ale i na říjen.

Podobný trend očekává ve Španělsku José María Basañez, šéf firmy TecniTasa, která odhaduje ceny nemovitostí. Už loni zaznamenala růst přímořských krátkodobých pronájmů o tři procenta, letos se čeká další zdražení. „Rodinám nevadí si trochu připlatit a prodloužit si pobyt, třeba i pro případ návratu viru - mohou zůstat déle a pracovat na dálku z pláže,“ řekl Basañez pro španělskou mutaci serveru The Local. Jenže s růstem poptávky po pronájmu letního bytu může zároveň klesat nabídka: „Mnohé rodiny, které vlastní byt u moře, ho v červenci a srpnu pronajímají, aby co nejvíc vydělaly. Teď si budou chtít léto samy co nejvíc užít a na tak dlouho je pronajímat nebudou,“ varuje Basañez.

Video  Do Chorvatska bez testu jen s jednou dávkou. A o palčivém vyjednávání. 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa