Druhou šanci dostal muž, který koncem dubna patrně usnul za volantem, autem přerazil stavební ohrazení a spadl do sedm metrů hlubokého výkopu. Dvě trčící kovové trubky ze zábradlí mu prošpikovaly hrudník skrz naskrz! V tu chvíli u něj stáli všichni svatí, protože jak se později ukázalo, trubky o průměru pěti centimetrů minuly životně důležité orgány!

Se sanitkou dorazil na místo shodou okolností i lékař, který ošetřoval zraněné vojáky v polní nemocnici ve válečné zóně na Blízkém východě.

Zranění jako z války

„Říkal jsem si, že tohle nemohl přežít. Když ho ale vyprostili z vozu, začal hýbat rukama. Rychle jsem slezl dolů a zjistil, že je v kritickém stavu,“ uvedl pro Novinky.cz lékař záchranné služby Bronislav Dvořák. Muž byl při vědomí.

„Povaha úrazu odpovídala zranění z ozbrojených konfliktů, které jsem ošetřoval v polní nemocnici během několika misí v Afghánistánu. Věděl jsem, jak se v takových případech zachovat,“ dodal Dvořák.

Do deseti minut na sále

Hasiči museli trubky odříznout a i s kusy, které čněly z mužova těla, šoféra připravili k sanitce. Na tu už čekal v nemocnici tým chirurgů. Pacient byl na sále během deseti minut. Lékaři museli nejdříve opatrně odstranit kovové trubky.

„Jedna měla v průměru okolo pěti centimetrů. Byly vedle sebe skrz celý hrudník. Až když jsme je vytáhli, bylo jasné, že nepoškodily srdce ani hlavní tepnu. V tu chvíli jsme věděli, že pacient má šanci přežít,“ vylíčil chirurg nemocnice Jarmil Šafránek. Operace dopadla na výbornou, pacient má před sebou ještě nějaký čas léčení, jeho stav je ale dobrý.

VIDEO: Jak zastavit krvácení. Rady záchranáře Víta Samka.

Video
Video se připravuje ...

Jak zastavit krvácení. Rady záchranáře Víta Samka Petr Němeček/ CNC

Fotogalerie
5 fotografií