Europoslanec Jiří Pospíšil skončil v čele klubu Spojených sil pro Prahu, který tvoří osm členů TOP 09, čtyři členové STAN a jeden člen KDU-ČSL. K jeho odvolání bylo zapotřebí sedm hlasů, ty se nakonec na jednání klubu našly. Aby klub vedl, si nepřála většina jeho stranických kolegů – kvůli jeho vytíženosti v Evropském parlamentu či ve vedení pražské TOP 09 se mu prý málo věnuje a funkci nezvládá, uvedly už dříve Seznam Zprávy. Klub na magistrátu ani zastupitelstvo ale Pospíšil neopouští.

„Rozhodnutí respektuji, jsem politický matador a v takové situaci se nenacházím poprvé, nicméně lidsky mě to mrzí, protože jsem s Hanou Kordovou Marvanovou (STAN) stál u zrodu Spojených sil pro Prahu. Zhrzený nejsem,“ sdělil Blesk.cz Pospíšil.

Podle něho byly důvody pro odvolání zástupné a souvisí s politickým bojem. „Bylo mi vytýkáno, že občas nehlasuji v souladu s koalicí. Já ale hlasuji podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Nemohu třeba podpořit uzavírku Smetanova nábřeží pro automobilovou dopravu tak, jak to prosazuje Praha Sobě a za nás třeba Petr Hlaváček,“ zmínil Pospíšil primátorova náměstka.

Z pražské politiky odejít nehodlá. „Neutíkám. Zůstávám, abych mohl dále pokračovat na programu, který jsme slíbili občanům před volbami v roce 2018. Pouze s tím rozdílem, že od nynějška coby řadový zastupitel,“ dodal.

Hlasovat pro jeho odvolání bylo podle serveru začátkem týdne rozhodnuto celkem šest zastupitelů z TOP 09, sedmý váhal. Zástupci STAN a KDU-ČSL uvedli, že do sporu nebudou zasahovat. 

Nahradí ho Richter

V čele klubu Spojených sil pro Prahu nahradí Pospíšila exstarosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09). Priority klubu se podle něj nemění, situace je ale jiná než byla před rokem. „Nyní nás čekají rozhodnutí, kterými se budeme snažit vrátit hlavní město a život jeho obyvatel do normálního stavu. Nebude to jednoduchá situace a je klíčové, aby koalice fungovala bez zbytečných kolizí,“ uvedl po svém zvolení.

„Budu se snažit, abychom byli pro naše partnery v koalici, opozici i v městských částech předvídatelní a empatičtí k jejich problémům a potřebám,“ dodal s tím, že je podle něj důležité řešit regionální problémy a čerpat nápady od zástupců městských částí.

 

Fotogalerie
18 fotografií