Kubíček (1980), který kandidoval v Praze 7, byl prvním náhradníkem z kandidátní listiny ODS a Svobodných do voleb v roce 2018. To znamená, že byl prvním z kandidátky občanských demokratů na magistrát, kdo se do zastupitelstva tehdy nedostal. Zastupitelem se stal podle dokumentu již 24. ledna. Kubíček bude členem zastupitelského klubu ODS.

Zastupitelé dnes rovněž zvolili nástupkyni Janderové v čele kontrolního výboru, kterou se stala předsedkyně zastupitelů ODS Alexandra Udženija. „Chtěla bych říct, že nás všechny strašně mrzí, jak rychle nás opustila naše kolegyně. Pokusím se jít v jejích šlépějích v tom, podrobně se dívat na podněty, které přijdou na kontrolní výbor,“ řekla Udženija.

Bývalá zastupitelka a předsedkyně magistrátního kontrolního výboru Janderová zemřela v sobotu 23. ledna. Podlehla těžkému zápalu plic způsobenému koronavirem. Její blízcí ji popsali jako velkou bojovnici a skvělého člověka, její nečekaná smrt je zdrtila.

Slova o bolesti

Janderová ještě 14 dní před smrtí na facebooku popsala, jak s nemocí bojuje. „Znáte ten pocit, kdy je kratší výčet toho, co vás nebolí? A kdy je kamarád Augmentin (antibiotikum na léčbu dýchacích cest - pozn. red.)? Děs!“ napsala 8. ledna v odpoledních hodinách.

Janderová vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, kde složila rigorózní zkoušku a absolvovala postgraduální studium. Od roku 1994 působila také jako advokátka se specializací na autorské, obchodní a občanské právo. Věnovala se podnikání, kdy provozovala jazzový a bluesový klub. Angažovala se rovněž v občanském sdružení Publicum Commodum a pořádala akce připomínající zločiny komunismu.