Velké pozdvižení vyvolalo záhadné zmizení podnikatele Jana V. z Blanenska, které nahlásili jeho blízcí. Okolnosti, které zjistili blanenští kriminalisté, nasvědčovaly tomu, že naposledy byl muž spatřen v pražské tržnici Sapa, kde měl schůzku a kde ho také zachytily kamery. Případ si proto převzali pražští kriminalisté, kteří ho začali šetřit pro podezření z trestného činu zbavení osobní svobody. Ve středu ráno policisté oznámili, že muže našli a že je v pořádku.

„Pohřešovaný muž byl nalezen na Vysočině a je v pořádku. Po vypátrání byl muž vyslechnut a na základě veškerých zjištěných skutečností kriminalisté prvního oddělení krajského ředitelství hlavního města Prahy zjistili, že se muž nestal obětí žádného trestného činu souvisejícího s jeho zmizením,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Zároveň také odmítla, že by do jeho zmizení byla zapojena vietnamská komunita a libušská tržnice. „Vedení této tržnice po dobu vyšetřování úzce spolupracovalo s policií,“ dodala s tím, že případ bude odložen.

I když už se ví, že je Jan V. v pořádku, jeho rodina je snad v ještě větším šoku než před deseti dny, kdy se muž ztratil. Domů se totiž stále nevrací a s rodinou nekomunikuje. „Zavolala mi policie a dala mi manžela k telefonu. Řekl, že je v pořádku, ale jinak jsem se toho moc nedozvěděla. Nebo spíš vůbec nic. Ani jsem nezjistila, kdy se vrátí domů,“ řekla ve středu Blesku manželka nalezeného muže.

Ani o 24 hodin později se nic nezměnilo a hodiny bezmoci, kdy rodina o svém blízkém nic neví, dál přibývají. „Víme jen to, že je v pořádku. Od zveřejnění této informace policií se neozval,“ řekl ve čtvrtek nevlastní syn podnikatele Miroslav S. Informace, že se Jan V. našel na Vysočině a že policie případ odloží, ho překvapila. „Tohle nevíme, musím si to u policie ověřit,“ dodal pro Blesk. Kde Jan celých devět dní od zmizení do nalezení byl, stále není jasné, stejně jako to, proč odešel a proč se nechce vrátit. Blesk se podnikatele pokusil kontaktovat, obě telefonní čísla však byla nedostupná.

Vybral desítky tisíc

Jan V. zmizel v tržnici Sapa v pondělí 26. dubna. O tom, že muž zmizel, informovala policii hned týž den večer rodina. Podle ní vyrazil Jan V. do Prahy ve vypůjčeném volkswagenu. Cestou si v autoservisu vyzvedl z opravy své auto Porsche Cayenne a tím také dorazil až do Sapy. „Pohřešování oznámili rodinní příslušníci s tím, že v případě změny svého programu toto muž obvykle oznámil,“ řekl už minulý týden mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek.

Policie pak prohlížela kamerové záznamy z jednotlivých obchodů, na některých byl Jan V. vidět. Pak podle informací syna ještě vybral vysokou částku peněz z bankomatu a měl namířeno na obchodní schůzku. Kamery ho však poté již nenatočily. „Mohlo jít o několik desítek tisíc korun,“ řekl nevlastní syn s tím, že policie našla jen porsche, kde měl muž doklady i další osobní věci, na místo schůzky podle výpovědi druhé strany nedorazil.

Video
Video se připravuje ...

Tržnice Sapa v pražské Libuši 

Fotogalerie
21 fotografií