Pamětní deska na budově základní školy připomíná ne tak dobře známý osud dvou britských vojáků. Vojín William Greig a seržant Thomas Vokes byli zajati nacistickou armádou a vězněni v táboře Stalag VIII-B v Polsku, ze zajetí se jim však v roce 1945 podařilo uniknout, a to dokonce až do tehdejšího Protektorátu.

Nějakou dobu se skrývali poblíž Kralup nad Vltavou, kde se seznámili s pražskou studentkou Miki Mužíkovou a jejím kamarádem Jaroslavem Husákem. Ti jim pomohli s cestou do Prahy a zároveň Miki zajistila, že oba dva můžou bydlet u jejích rodičů v Praze. Do Prahy se oba vojáci dostali 5. května. I po téměř pětiletém věznění ale nechtěli zůstat stranou bojů a okamžitě se připojili k pražskému odboji, jehož součástí byl i bratranec Miki Mužíkové.

Proti opevněným Němcům pomohla lest

„Každý voják má povinnost, když se mu naskytne příležitost k útěku, ze zajetí prchnout. Už ale není povinnost se krátce po svém útěku znovu zapojit do bojů a navíc s odbojem a v zemi, která není vojákovou vlastí. William Greig a Thomas Voke to však za svou povinnost považovali,“ připomněl na středečním slavnostním odhalení desky statečnost obou britských vojáků brigádní generál Aleš Knížek, který je vojenským historikem.

 

Oba muži se tedy 7. května připojili k pražskému povstání. V tu dobu probíhaly v okolí Českého rozhlasu poměrně těžké boje. Nedaleko něj, v dnešní budově základní školy Na Smetance, se navíc opevnilo 123 vojáků SS, kteří odsud útočili na povstalce bránící budovu Českého rozhlasu. „Thomasi Vokesovi a Williamu Greigovi se podařilo válečnou lstí do vyjednávání s německými vojáky dostat do hry britské královské letectvo, byť o tom v hlavním štábu britského letectva nikdy nikdo neslyšel,“ připomněl tehdy spásný nápad obou Britů.

Ti tehdy veliteli pražských povstalců navrhli, že se budou vydávat za předvoj britských výsadkářů a budou ve jménu krále Jiřího VI. požadovat, aby se nepřátelská jednotka vzdala pod pohrůžkou leteckého útoku. „Hrozba spojeneckého náletu německé vojáky natolik vyděsila, že opravdu kapitulovali a složili zbraně do rukou povstalců,“ řekl historik.

Deska je připomínkou všech hrdinů

Knížek také připomněl, že pamětní deska nepřipomíná pouze tento čin, který pomohl zachránit mnoho českých životů, ale také statečnost například rodiny Mužíkových a dalších, kteří se do odboje zapojili

Video
Video se připravuje ...

Na budově Základní školy byla odhalena pamětní deska připomínající hrdinský čin dvou britských vojáků, kteří se připojili k pražskému povstání Veronika Foltová

Fotogalerie
13 fotografií