Holky a kluci z Plzeňska se do tvoření pustili s vervou. Jak sami řekli, hrdiny jsou pro ně lékaři, zdravotní sestřičky, pečovatelky i hasiči. A některé děti dokonce kreslily a malovaly své rodiče!

„Jedna z maminek je pečovatelka a starala se o těžce nemocné na covidových lůžkách. Máme tu ale i děti hasičů, policistů, zdravotních sestřiček či lékařek,“ uvedla třídní učitelka Martina Mouleová.

Páťáci jsou o covidu dobře informovaní. „Když jsme měli distanční výuku, jednou týdně byla třídní hodina. Při té jsme řešili věci kolem nemoci, že může skočit na každého a že vir porazíme,“ řekla Blesku Mouleová.

Stud z covidu

Setkala se i s tím, že děti se za prodělanou nemoc v rodině stydí. „Nevím proč, ale je to tak. Jeden ze žáků se styděl tak, že mi o nemoci neřekl a dozvěděla jsem se, že ji prodělal, až od jeho rodičů,“ dodala Mouleová.

Vědí, o čem kreslí

Děti dobře vědí, jak virus může být nebezpečný. I to, jak se chránit. Dokazují to i jejich obrázky. „Nakreslila jsem dívku, jak drží dveře, aby se k ní nedostal vir,“ prozradila Kateřina Urbanová (12). „Tohle je můj táta. Je hasič a pomáhá lidem,“ pochlubil se Richard Ročák (11).

„Já namalovala roušky, které chrání lidi před covidem, vakcínu a dezinfekci,“ řekla Tereza Karlová (10). „A já udělal covidovou sanitku, která vozí lidi do nemocnice,“ dodal Štěpán Funda (11).

Náhrada »výtvarky«

Nápad Blesku přivést děti k malování se líbí ředitelce školy Ludmile Jílkové. „V rámci distanční výuky se nevyučovala výtvarná výchova. Po návratu do lavic dětem jen prospělo, že je Blesk motivoval něco pěkného nakreslit. Navíc udělaly i něco prospěšného, když svými výtvory poděkovaly zdravotníkům,“ potěšilo ji.

Jak se můžete zapojit?

Rodiny, školy, celé třídy nebo jednotlivci mohou tvořit obrázky, koláže či psané vzkazy. Na čistý papír nebo na předlohu, kterou najdete na webu blesk.cz/dekujeme a také po celý týden v Blesku pro ženy.

Malí autoři ať se nezapomenou podepsat, stačí křestní jméno, věk a město. Budeme rádi i za jejich fotku s vlastním výtvorem.

Poděkování posílejte...

 Na e-mail: dekujeme@cncenter.cz

Nebo na adresu: Redakce Blesk, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7. Obálku nadepište heslem »Děkujeme«

Nahrávejte přímo na web www.blesk.cz/dekujeme 

Pozn.: Odesláním kreseb a fotografi í udílíte souhlas s jejich zveřejněním.

Fotogalerie
5 fotografií