Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tělocvikář z Litoměřicka v době pandemie přiměl děti k pohybu, cvičí s ním i rodiče

Autor: Michal I. Volf - 
7. května 2021
08:00

Mladému sportovci a tělocvikáři z Polep na Litoměřicku se povedl doslova husarský kousek. I přes pandemická opatření, kdy zůstaly děti většinou doma u svých počítačů, je dokázal Ondřej Pospíšil (22) zvednout ze židlí a přimět k pohybu. Dvakrát týdně přes internet předcvičuje dětem z celé republiky, které tak mají možnost zdarma a v domácích podmínkách začít se sebou něco dělat.

Obezita, lenost a poslední rok také koronavirová opatření se podepisují na zdraví nejen českých dětí. Ondřej Pospíšil se rozhodl, že i v nepříznivé době se v nich pokusí probudit zájem o sport a pohyb. „Nedávno mi například volal jeden tatínek, že jeho dvanáctiletý syn přibral za ten rok a čtvrt téměř 20 kilo. Už mě nebavilo se na to dívat a rozhodl jsem se, že je rozhýbu,“ přiblížil mladý učitel. Na Facebooku vytvořil uzavřenou skupinu „Mladí supersportovci“ pro ty, kterým není zdraví lhostejné. „Původně jsem si myslel, že by se mohlo přihlásit tak maximálně 100 dětí, ale dnes už nás je skoro 2 tisíce,“ pochvaluje si Ondřej. Mezi jeho parťáky patří děti od 3 do 14 let.

Ondřej Pospíšil se rozhodl přimět děti k pohybu, v době koronaviru založil stránku pro děti, kterým dvakrát týdně přináší tělocvik videpřenosem až domů. Ondřej Pospíšil se rozhodl přimět děti k pohybu, v době koronaviru založil stránku pro děti, kterým dvakrát týdně přináší tělocvik videpřenosem až domů. | Ondřej Pospíšil, miv

Medvěd i škorpión

Dvakrát v týdnu se přes videopřenos propojí živě s ostatními členy skupiny, kterým pak předcvičuje různé cviky na protahování i posílení těla. Vše probíhá v domácích podmínkách. „Nejdřív se rozehřejeme, skáčeme panáka, uděláme několik dřepů, cviků na klouby a svalstvo,“ popisuje rutinu tělocvikář. Následuje hlavní část tréninku, šest dvojcviků tzv. animal flow. „Napodobujeme pohyby zvířat, třeba medvěda a potom škorpiona. Je to moderní trend cvičení, který si děti velmi oblíbily,“ vysvětlil usměvavý muž.

Zhruba po 45 minutách mají děti odcvičeno. S některými cvičí dokonce i jejich rodiče. „Jsou nadšení, že je o jejich děti postaráno a zároveň se sami zvednou z gauče a také udělají něco pro svoje zdraví,“ doplnil Ondřej. Své lekce vede bez jakéhokoliv nároku na honorář. V budoucnu by chtěl nabídnout dětem a jejich rodičům celkovou péči v oblasti pohybu a stravování. „Je na čase to změnit, aby se děti zase vrátily na hřiště,“ uzavírá své vyprávění učitel.

Ondřej Pospíšil se rozhodl přimět děti k pohybu, v době koronaviru založil stránku pro děti, kterým dvakrát týdně přináší tělocvik videpřenosem až domů. Ondřej Pospíšil se rozhodl přimět děti k pohybu, v době koronaviru založil stránku pro děti, kterým dvakrát týdně přináší tělocvik videpřenosem až domů. | Ondřej Pospíšil, miv

Mistr ČR i učitel ze základky

Ondřej Pospíšil má za sebou ve svém mladém věku několik významných úspěchů. Sportu se začal věnovat už ve svých 6 letech, od 12 se začal pomalu seznamovat s kulturistikou. O čtyři roky později se pak poprvé umístil na závodech a před dvěma lety exceloval jako kulturista na mistrovství ČR, odkud si odnesl zlatou medaili a mistrovský titul. V současné době učí tělesnou výchovu na 2. stupni ZŠ Polepy u Litoměřic. O jeho aktivitách se vypráví už i na půdě Krajského úřadu Ústeckého kraje. Za přínos v oblasti tělocviku je dokonce nominován na cenu Osobnost roku Ústeckého kraje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi