Dům, ve kterém společně bydlí dvě generace, je starý. Rodiče si ho pořídili v osmdesátých letech, vlastníma rukama zrekonstruovali a podsklepili. Interiér je udržovaný, ale nemoderní a nekomfortní.

Tatínek Roman většinu zvládl udělat sám a maminka Alena se stavbou domu také pomáhala. Designéři by pro ně rádi upravili prostor kuchyně s jídelnou a obývákem. Cílem je místnosti propojit a celý interiér prosvětlit. Alena by si přála novou kuchyň. Kamila s Františkem chtějí zrealizovat velkou kuchyň, která bude bílá v kombinaci s barvou cappuccino a šedou. Alena bude mít i ostrůvek a kuchyň vybavenou moderními spotřebiči.

Fotogalerie
18 fotografií

„Zásadní problém původního prostoru byl v pocitu stísněnosti, ačkoli jsou místnosti veliké. Je to způsobené dřevěným obložením stropu, předělením místnosti obýváku polopříčkou a spoustou dekorací, které berou v konečném důsledku světlo,“ popisují stav přízemí autoři návrhu.

Pro proměnu bylo zásadní otevření a vyčištění prostoru. Dispozice rozmístění zón zůstala stejná, ovšem všechny části jsou v novém interiéru propojené. Byla odstraněna polopříčka mezi jídelnou a obývacím pokojem, zvětšen byl otvor mezi kuchyní a jídelnou. „Prostor nám umožnil umístit velké nábytkové solitéry, jako jsou např. velký jídelní stůl s polokřesílky místo jídelních židlí, velké komfortní křeslo, velká rohová sedačka. Místnosti se staly jednou, mohli jsme si dovolit zazdít jeden vstup do kuchyně a do nově vzniklé niky jsme umístili pracovní kout,“ upřesňují designéři.

Nová kuchyně disponuje velkým ostrůvkem s možností přisednutí. Designéři navrhli interiér v kombinaci světlého dřeva s bílou, šedohnědou až šedou. Vše doplněno tmavě zelenou na židlích. Stěžejní motiv celé proměny je fototapeta znázorňující čtyřlístky. „Jedná se o prostý znak symbolu štěstí a fungující rodiny, kterou bezesporu mají,“ dodávají odborníci.

Poslední díl série Postav si sen! uvidíte v pondělí 3. května ve 21.35 na Primě.

Video
Video se připravuje ...

Postav si sen: Proměna přízemí v rodinném domě archiv TV Prima