Zdomácnělé příbuzné vlka si lidé nejčastěji pořizují do rodinných domů, ale pes v bytě není žádnou výjimkou. Pokud mu dopřejete hodně pozornosti a pohybu, nebude mu nic chybět a vaši nepřítomnost doma prostě prospí.

Co bude potřebovat

Pelíšek dejte někam, kde netáhne a pes má přehled o dění v bytě. Na jídlo a vodu vyhraďte místo, kde ho nebude nic rušit. Vzrostlí hafani ocení misky na vyvýšené ploše, aby se nemuseli hrbit. A nezapomeňte krmivo před pejskem schovávat – třeba v uzavřeném původním balení, nebo si pořiďte dobře těsnící dózu, kam se nedostane vzduch, světlo ani žádný mlsný jazýček. Jinak se žije se štěnětem a jinak se psím seniorem. Dokud je pejsek ještě malý, neměl by chodit po schodech. V mezonetu nebo patrovém domku tedy přijde vhod zábrana. Psímu důchodci naopak můžou schůdky nebo rampa pomoci, když už má problém sám vyskočit na gauč (za předpokladu, že to má dovoleno). Pro psa v bytě je samozřejmě důležité pravidelné a dostatečné venčení. Před procházkou je dobré mít vše po ruce. Obojek, vodítko, pamlsky i sáčky na exkrementy ukládejte v předsíni v blízkosti dveří.

Udržet pořádek stojí více energie

K domácím mazlíčkům určitá úroveň nepořádku patří, zvlášť v době zimních plískanic. Radost, kterou nám přinášejí, za to však stojí a s jednoduchými opatřeními budete mít nepořádek lépe pod kontrolou. Počítejte s tím, že chlupy budou všude. Nechcete-li neustále vysávat, pořiďte si kvalitní robotický vysavač. 

Robotický vysavač iCLEBO Omega, 8999 Kč, iclebo.cz
Autor: archiv firem

Během sychravých dní se pejsci vracejí zvenku pěkně zablácení. Do předsíně se tedy nehodí koberec, naopak bude dobrá velká rohožka nebo podložka, na které pes počká, než ho očistíte. Stěny pro jistotu vymalujte omyvatelnou barvou.

Zvířátka neovládají ani vybrané stolování. Pod misky miláčkovi proto pořiďte podložky – mohou být speciální ze zverimexu, ale stejně tak dobře poslouží i plastové prostírání.

Může se hodit:

Fotogalerie
7 fotografií

Malí ničitelé

Pejskům je jedno, kolik jste dali za perský koberec nebo koženou sedačku. Psi toho zničí nejvíc ve štěněcím věku (pokud nejsou sami v bytě frustrovaní). Psí drápy dokážou napáchat velké škody, hlavně na dřevěných podlahách. Bezpečnou krytinou jsou proto dlažba, linoleum nebo vinyl. Štěňata navíc ráda koušou kabely a boty, zajistěte proto, aby byly mimo jejich dosah.

Věčný problém: pes na pohovce

Psa můžete naučit, aby na gauč nelezl. Jinak počítejte s tím, že chlupy budou všude. Pohovku ochrání pratelný potah a pomůže i vysavač se speciálními nástavci a HEPA filtrem. 

RADA ODBORNÍKA

Martina Pučálky z krmiva-pucalka.cz jsme se zeptali, jak doma nejlépe skladovat granule: „Doporučuji nádobu, u níž je možné zamezit přístupu vzduchu. Granule totiž mohou nasávat vzdušnou vlhkost a ta je při dlouhodobém skladování největším nepřítelem, protože vlhké granule jsou výborným podkladem pro růst plísní.“

Tento článek pro vás připravila redakce časopisu Blesk Bydlení. Užitečné rady a nápady pro svůj domov najdete také v dubnovém čísle časopisu, které je k dostání na novinových stáncích. Nebo si ho můžete pohodlně objednat z domova v tištěné či elektronické verzi v našem iKiosku ZDE.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z Blesk Bydlení na duben 2021 Czech News Center