Které plemeno do bytu vás zajímá? čivavaentlebušský salašnický pes, francouzský buldoček, Jack Russell, jezevčík, kavalír, mopsnorfolský teriérpapillon, portugalský vodní pes, pražský krysařík, shi-tzu, skotský teriér, špic, toller, trpasličí pinč, west highland white teriéryorkshirský teriér

Možná vám známí říkají, že pes do bytu nepatří. Nenechte se odradit. „Jde o jeden z nejčastějších mýtů. Pes patří především do své smečky. Je pro něj horší být sám na zahradě než se svou smečkou lidí, i když v menším prostoru bytu,“ říká Pavel Bradáč, odborník na problémové chování a výchovu psů. „Nejvhodnější je pořídit si malé nebo střední plemeno. V bytě by byl sice spokojený i velký pes, počítejte ale s tím, že mu nestačí krátká procházka dva- až třikrát denně – pohybu potřebuje mnohem víc. Navíc i finanční stránka věci je náročnější,“ radí.

Jak vybrat psa?

Níže si prohlédněte plemena vhodná do bytu. Než ale uděláte finální rozhodnutí, proberte ještě s psím trenérem nebo chovatelem, jaký má vaše rodina životní styl a možnosti. Od toho se totiž výběr psa odvíjí. „Nejlépe vám poradí odborník, který má zkušenosti s širokým spektrem plemen. Chovatelé, kteří se specializují jen na jedno plemeno, jsou totiž obvykle ovlivnění obrovským nadšením a obvykle už ani nevnímají nedostatky svých psů,“ říká Pavel Bradáč. Pojďme se podívat na jeho výběr.

MALÍ PSI DO BYTU

Plemeno: čivava
Charakteristika: Péče o čivavu je nenáročná, tito psi mají navíc silnou vazbu na majitele, kterého jsou i přes svoji křehkost schopni bránit. Čivavy jsou velmi chytré a vnímavé. Mohou být dlouhosrsté i krátkosrsté, druhá varianta bude snadnější, pokud jde o úklid.  
Výška a váha dospělého psa: 15–23 cm, 1,5–3 kg
Hodí se k dětem? Ano, velmi

Plemena: francouzský buldoček nebo mops
Charakteristika: Obě tato plemena jsou výbornými, nenáročnými společníky. Počítejte ale s tím, že kvůli svému typicky krátkému čenichu mají problémy s termoregulací. V létě se mohou přehřívat a v zimě zase snáze prochladnou. Proto nebudou nejlepší volbou do hodně sportovních, outdoorových rodin ani pro zapálené běžce
Výška a váha dospělého psa: francouzský buldoček 27–35 cm, 9–14 kg, mops do 30 cm, 6–8 kg
Hodí se k dětem: Ano, velmi

Plemeno: Jack Russell teriér
Charakteristika: Hravý a kamarádský pes. Tak jako všechna malá plemena teriérů je obvykle velmi zábavný, ale na druhou stranu dokáže prosazovat svůj názor. Bývá velmi vytrvalý a houževnatý.
Výška a váha dospělého psa: 25 cm, 5 kg
Hodí se k dětem? Ano, velmi

Plemeno: jezevčík
Charakteristika: Ať už si vyberete jakýkoli druh jezevčíka, počítejte s tím, že toto plemeno má poměrně silnou osobnost, což se může projevit i neposlušností. Poraďte se proto s psím trenérem, jak jezevčíka vychovávat – odvděčí se vám zábavností a obvykle s ním nebývá větší problém. Výhodou je, že tento pes je nenáročný na péči.
Výška a váha dospělého psa: 18–23 cm, 9 kg
Hodí se k dětem? Při správné výchově ano

Plemeno: King Charles španěl a kavalír King Charles španěl
Charakteristika: Obě tato plemena (liší se velikostí) mají velmi mazlivou a kontaktní povahu a jsou opravdu nenáročná. S tímto psem si pořizujete výborného kamaráda, který dokáže být i aktivním sportovcem. Jeho srst sice není úplně bezúdržbová, ale postačí pravidelné česání.
Výška a váha dospělého psa: King Charles španěl – až 30 cm, 3,5–6 kg, kavalír King Charles španěl – až 33 cm, 5,5–8,5 kg
Hodí se k dětem? Ano, velmi

Plemeno: norfolský teriér
Charakteristika: Malinký, ale velmi aktivní pes. Jediný teriér, u kterého musíte počítat s pracnější péčí o srst. Zase je ale nenáročný na výcvik a výchovu.
Výška a váha dospělého psa: 25 cm, 5 kg
Hodí se k dětem? Ano, velmi

Plemeno: papillon
Charakteristika: Další ideální pes do bytu. Nekomplikované plemeno, výborný společník nenáročný na výcvik a výchovu. Papillon, z francouzského překladu motýlek, má velmi zajímavý vzhled. Jeho uši připomínají křídla motýla. I když tento pes vypadá zdobně, bývá sportovně založený a rád běhá agility nebo jiné akční psí sporty.
Výška a váha dospělého psa: až 28 cm, do 2,5 kg
Hodí se k dětem? Ano, velmi

Plemeno: pražský krysařík a trpasličí pinč
Charakteristika: Jak pražský krysařík, tak trpasličí pinč jsou psi, kteří se nehodí pro každého. Mají velmi silné osobnosti a nic moc si nenechají líbit. Jsou vhodní pouze pro zkušenější chovatele.
Výška a váha dospělého psa: obě plemena až 23 cm, 2,6 kg
Hodí se k dětem? Ne

Plemeno: shi-tzu
Charakteristika: Výborný společník, který se dokáže naučit spoustu povelů a výcvik je pro něj radostí. Má ale velmi náročnou srst na údržbu.
Výška a váha dospělého psa: 20–28 cm, až 7 kg
Hodí se k dětem? Ano, velmi

Plemeno: špic
Charakteristika: Skvělý kamarád a parťák. U tohoto psa do bytu počítejte ale s tím, že bývá citlivější, a ne vždy vhodný pro výcvik. Základní povely se ale naučí. Jeho jediným problémem je náročná úprava srsti.
Výška a váha dospělého psa: Má různé velikosti. Např. trpasličí špic má 3–3,5 kg a asi 25–35 cm.
Hodí se k dětem? Ano

Plemeno: trpasličí pudl
Charakteristika: Fajn společník i nadšený sportovec. Sice vypadá, že je nenáročný na výchovu, snadno se vám u něj ale stane, že ho rozmazlíte. A i když byste to nečekali, někteří pudlové pak umějí člověka pěkně ovládat. Hlavně kvůli své srsti je tento pes náročnější na údržbu. Neprávem je považován za přešlechtěné plemeno, ve skutečnosti je totiž velmi chytrý – někteří pudlové mají dokonce desítky kynologických zkoušek.
Výška a váha dospělého psa: 28–35 cm, 5–7 kg
Hodí se k dětem? Ano

Plemeno: west highland white teriér a skotský teriér
Charakteristika: Znáte je jako černého a bílého psa z obalu skotské whisky. Oba dva, bílý west highland white teriér (neboli westík) i černý skotský teriér, mají silnou osobnost, základní výcvik ale zvládnou a bývají dobrými společníky. Výhodou bílého teriéra je, že nelíná.
Výška a váha dospělého psa: Obě plemena 28 cm, do 10 kg
Hodí se k dětem? Ano, velmi

Plemeno: yorkshirský teriér
Charakteristika: Je sice malý, ale má silnou osobnost a někdy bývá trochu svérázný. Původně je sice toto plemeno určené pro lov, při správné výchově ale získáte zábavného a kamarádského parťáka. Díky tomu jsou yorkshirští teriéři u chovatelů velmi oblíbení. A také proto, že nelínají.
Výška a váha dospělého psa: 20–24 cm, 3 kg
Hodí se k dětem? Ano, je ale důležité si uvědomit, že ne vždy si nechá od dětí vše líbit. Své ratolesti proto budete muset naučit, jak se ke zvířeti správně chovat.

STŘEDNÍ PSI DO BYTU

Plemeno: entlebušský salašnický pes
Charakteristika: Spokojený, klidný a zároveň akční pes, který se podle názoru některých chovatelů vychovává sám. Je nenáročný, co se týče výcviku a výchovy. Pozor, toto však neplatí pro appenzellského salašnického psa, který je mu velmi podobný, a je určen pouze zkušeným chovatelům.
Výška a váha dospělého psa: 48–52 cm, 20–30 kg
Hodí se k dětem: Ano, velmi

Plemeno: portugalský vodní pes
Charakteristika: Další pes vhodný do bytu a k dětem. Má pořád dobrou náladu a radost ze života. Je rozverný a přenáší svůj životní optimismus na majitele.
Výška a váha dospělého psa: 50–57 cm, 25 kg
Hodí se k dětem? Ano, velmi

Plemeno: Nova Scotia duck tolling retrívr neboli toller
Charakteristika: Toller, kterému se říká také kanadský retrívr, patří k menším zástupcům tohoto plemene. Přesto je to ale retrívr se vším, co k němu patří: Má radost z výcviku, miluje aportování a přinášení věcí, je to výborný kamarád. Obvykle je naprosto bezproblémový. Výška a váha dospělého psa: 53 cm, 20–23 kg
Hodí se k dětem: Ano, velmi

Plemeno: vipet
Charakteristika: Tento anglický dostihový pes je opravdu velký sportovec, počítejte proto s tím, že potřebuje hodně pohybu. Přesto si ale spolu s vámi dokáže užívat i domácí pohodu na gauči a nicnedělání.
Výška a váha dospělého psa: až 50 cm, až 13 kg
Hodí se k dětem? Ano