„Začínali jsme ve Vinohradské knihovně a s jednou nebo dvěma základními školami,“ popsal Blesku začátky projektu „Pleteme pomlázky s Městskou policií Praha 2“ Lukáš Kačerovský z Oddělení prevence Městské policie hl. m. Prahy. Zájem veřejnosti i ze strany škol byl podle něj obrovský, proto začali postupně navyšovat počet základních škol. Od začátku projektu letos uplynulo 12 let, každý rok se s pomocí dětí uplete přes tisíc pomlázek. Spolupracují s osmi základními školami, Vinohradskou knihovnou i s úřadem městské části.

Je úžasné, když k nám ty nadšené děti přiběhnou, strkají se, kdo bude první, ten pocit je nádherný, ta radost, veselé obličeje. My to strašně rádi děláme, i teď z toho máme dobrý pocit, ale děti nám u toho chybí," říká Marcela z Obvodního ředitelství Prahy 2. Poslední dva roky totiž kvůli covidové situaci a zavřeným školám není možné pokračovat v šíření „velikonoční osvěty“ na základních školách.

Na tradice se nemá zapomínat Každý rok pletou strážníci z Prahy 2 velikonoční pomlázky. Ani letos svoji tradici nechtěli...

Zveřejnil(a) Městská policie hl. m. Prahy dne Pondělí 29. března 2021

V pletení ale strážníci přesto pokračují, jen sami bez dětí. Letos během 14 dní Lukáš s Marcelou a dalším kolegou Jiřím upletli celkem 850 pomlázek! Pletli je ve svém volnu na služebně i ve svých domovech. „Skončí nám práce a naběhneme na pomlázky,“ říká Marcela.

Láska k tradici

Kde strážníci ke své vášni přišli? Lukáš podle svých slov pletl pomlázky už jako malý kluk se svým tatínkem, dnes by prý zvládl uplést pomlázku i poslepu. Své dovednosti a nadšení se proto rozhodl předávat dětem dál. „Děti z Prahy často ani nevědí, co to pomlázka je. Mám rád tradice, pomlázky s tátou pletu už od osmí let. Naši tradici jsme chtěli předat dětem,“ zavzpomínal. „Začínali jsme s prvňáky, když z těchto dětí pak byli deváťáci, už pletli pomlázky úplně sami. Vidět, jak to ty děti baví a jak jsou nadšení, že se něco naučí, je obrovská radost, která nás nutí dělat to dál,“ popsal Lukáš a úsměvně dodal, že se často stává, že když se děti naučí uplést pomlázku, učí to pak i své rodiče. 

V prvních letech pletení se školáky si Lukáš chodil na proutky sám. „Chodili jsme je ručně řezat k Vltavě. Proutky řežu od mala, takže vím, jak vrbu omladit. Pro pracovníky z Povodí Vltavy to byla zároveň i služba. Když jsme začínali, řezali jsme klidně i šest dní. To jsme dělali kolem 1300 pomlázek, protože byl veliký zájem na školách. Poslední roky městská policie materiál objednává z proutkové farmy. Na pletení pak zbývá více času,“ vysvětlil.

600 z letos upletených pomlázek předali strážníci starostce městské části Prahy 2 Janě Černochové (ODS) a faráři Jakubu Berkovi z římskokatolické farnosti u kostela sv. Ludmily na pražských Vinohradech. Pomlázky pak putovaly do dalších organizací včetně Všeobecné fakultní nemocnice, zdravotnické organizace Zdravotnický Klaun, do základních i mateřských škol nebo do domu s pečovatelskou službou.

Fotogalerie
23 fotografií