„Už před několika lety jsem si stanovil při správě naší devítky několik cílů, které se mi podařilo naplnit. Funkci starosty jsem přebíral ve svých šedesáti letech, obklopen mladými spolupracovníky, a už tehdy jsem říkal, že ji předám, až přijde správná doba. Dle mého soudu právě teď nastala,“ uvedl Jarolím, který Prahu 9 vedl nepřetržitě 15 let.

„Když si člověk vybaví Prahu 9 devadesátých let a podívá se na ni dnes, je rozdíl nepřehlédnutelný. Bydlel jsem na Proseku, přímo naproti poliklinice, takže vím, o čem mluvím. Třeba na sídlišti bylo v devadesátých letech relativně čisto, ale když se člověk podíval na Vysočany, byl vidět úplný příkrov znečištění, mlhavo a špína. To je dnes pryč. Podařilo se nám udělat z nezajímavé, periferní a špinavé městské části zajímavý pojem,” vzpomínal před dvěma rokypři rozhovoru pro Blesk.cz.

Už jen (místo) starosta

Od 1. dubna bude Jarolím místostarostou deváté městské části. Odpovědný bude za územní rozvoj. Nový starosta Portlík je zastupitelem a radním městské části Praha 9 od roku 2006. O čtyři roky později začal jako zástupce starosty odpovídat za finance městské části.V roce 2018 byl zvolen zastupitelem hlavního města. V témže roce se stal předsedou regionálního sdružení ODS Praha.

Nový starosta nemá nyní v plánu provádět zásadní změny v nastaveném směřování Prahy 9. „Jsme v tomto směru konzervativní a spolupracujeme (s Jarolímem) přes 14 let. Poslední dva roky jsem navíc přebíral mnohé exekutivní záležitosti, takže je to (personální výměna) spíše formalizováním stavu,“ řekl Portlík.

Zásadním úkolem podle něj bude to, aby městská část zvládla dobu, kterou zásadně ovlivňuje pandemie covidu-19, a v budoucnu i její následky. Potřeba k tomu budou rychlé a adekvátní reakce na nastalé situace, podobně jako se Praze 9 dařilo dosud. Praha 9 podle Portlíka například zřídila jako jediná pražská městská část vlastní vakcinační centrum a jako první v pilotním projektu otestovala v polovině února žáky vybraných škol na covid-19 testy ze slin.

Finance

Zastupitelé dnes rovněž schválili rozpočet na letošní rok. Praha 9 bude hospodařit s příjmy 528,3 milionu a výdaji 736,56 milionu korun, rozdíl uhradí z rezerv z minulých let. Mezi hlavní investice patří rozšíření kapacity základní a mateřské školy Balabenka a navýšení počtu tříd v této škole a výstavba nové základní školy U Elektry, v níž bude 33 učeben.

Po předloňských volbách sestavily v městské části koalici ODS a klub TOP 09 a STAN, dohromady mají v třiatřicetičlenném zastupitelstvu 23 mandátů. V opozici skončili Piráti a ANO. Prahu 9, ve které žije zhruba 58 050 obyvatel, tvoří celé katastrální území Proseku a části katastrálních území Vysočan, Hrdlořez, Střížkova, Hloubětína, Libně a Malešic.

Video
Video se připravuje ...

Panorama Prahy z vyhlídky Prosecké skály. David Zima

Fotogalerie
9 fotografií