„Při projednávání protiprávního jednání žena odmítla se strážníky jakkoliv spolupracovat. I přes zákonná poučení odmítla strážníkům prokázat svou totožnost a následně pak neuposlechla opakované výzvy, aby zůstala na místě do příjezdu policie,“ popsal mluvčí Městské policie Ostrava Jindřich Machů.

Tereza Kolářová pro Blesk.cz potvrdila, že patří mezi tzv. „odmítače roušek“. „Ano, jsem proti tomu, chci dýchat čerstvý vzduch a ne zpět to, co vydechnu. A nechtěla jsem dát občanku. Zkrátka mi šlo o princip. Ale aby kvůli tomu přijelo komando a povalili mě na zem před pětiletým dítětem?,“ uvedla.

Video
Video se připravuje ...

Police v Ostravě spoutala na zemi ženu, která se chovala arogantně, a odmítala si nasadit respirátor. Všemu přihlížela její malá dcera (5) Facebook -

Vysvětlovali, pak zatýkali

Strážníci se podle mluvčího snažili vysvětlit rozsah porušení vládních nařízení a důvod, proč má setrvat na místě. „Je nám líto, že svědkem celé události bylo malé dítě uvedené ženy, jelikož tyto situace jsou vždy velmi emočně vypjaté. S ohledem na tuto skutečnost se strážníci po celou dobu snažili danou situaci neeskalovat, jednat asertivně, a předejít tak možné traumatizaci dítěte,“ řekl.

Odbor vnitřní kontroly strážníků podle něj konstatoval, že postup strážníků vůči ženě byl zcela v souladu s právními předpisy. „Každý občan je povinen respektovat zákonná oprávnění strážníka, ať již v podobě prokázání totožnosti strážníkovi či uposlechnutí jeho zákonné výzvy,“ zakončil Machů.

Kromě práv jsou i povinnosti

„Událostí se zabývá od minulého týdne odbor vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Samotné použití donucovacích prostředků policisty obvodního oddělení Ostrava – Poruba 2 bylo vyhodnoceno jako oprávněné,“ přiala se také policejní mluvčí Soňa Štětínská.

„Policisté mají obecně zákonnou povinnost konat. I osoby podezřelé z protiprávního jednání mají kromě svých práv také určité povinnosti, například uposlechnout výzev úřední osoby,“ dodala Štětínská.

Video ze zásahu se objevilo na sociálních sítích a  vyvolalo rozruch. Někteří se ženy zastávali, někteří ji odsuzovali. „Už se neřeší ten zákrok, ale má osoba. Mám manžela, dvě dcery, pracuji v Městské nemocnici jako ošetřovatelka, starám se o lidi. Ale všichni mě mají za socku, opilce a feťáka, co šíří covid. Bojím se o svou rodinu,“ uzavřela žena.

Video
Video se připravuje ...

Žena z Ostravy neměla na veřejnosti roušku, popíjela pivo a byla arogantní. Policisté a strážnici ji na zemi nasadili pouta a odvezli na služebnu fb

Fotogalerie
13 fotografií