Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rakovina jí coby malé holce vzala koleno. Teď Hayley (29) poletí do kosmu s Muskovou raketou

Autor: mav, BBC - 
24. února 2021
15:22

První člověk vyléčený z rakoviny kostí se stává astronautem. První osoba s protetickou částí těla navštíví vesmír. A padne i jiný rekord: Zemi oběhne nejmladší Američan, píše BBC. To vše na prvním orbitálním zájezdu, bez profesionálního kosmonauta z NASA či jiné státní kosmické agentury. Raketu Falcon 9 a kosmickou loď Dragon poskytne firma SpaceX Elona Muska.

V lednu byla Hayley Arceneauxová (29) vybrána do čtyřčlenné posádky pilota-miliardáře Jareda Isaacmana (38). „Měsíc a půl jsem musela udržet největší tajemství svého života. Teď konečně to můžu sdílet se světem,“ svěřila se BBC.

Účastníci zájezdu do kosmu

Členkou první civilní kosmické posádky – nebo chcete-li účastnicí zájezdu – se stala díky svému pozoruhodnému životnímu příběhu. Celý let má sloužit hlavně jako charitativní akce ve prospěch Výzkumné dětské nemocnice Sv. Judy. Tam se Hayley v deseti letech léčila s rakovinou kosti, tam dostala titanové koleno – a teď tam pracuje. „Od začátku jsme chtěli někoho, kdo představuje ducha naděje. Hayley to naplňuje dokonale,“ cituje BBC Isaacmana.

O cestě do vesmíru snad jako každé druhé dítě snila, zvláště když ji rodiče vzali na exkurzi do komplexu NASA v Houstonu. „Viděla jsem, kde astronauti trénují, a samozřejmě jsem se chtěla stát jednou z nich – kdo by nechtěl?“ směje se dnes. Totiž dráhu astronauta nechtěl její mladší bratr Hayden: „Chci stavět rakety,“ věděl tehdy v sedmi letech. A to teď také dělá.

Kosmický sen se nakonec začíná plnit i Hayley, třebaže cestou, kterou by si nikdo nevybral. Za pár měsíců ji totiž začala divně bolet noha. Napřed to dávali za vinu tréninkům Taekwon-Do, ale pak se jí nad kolenem udělala ohromná boule. Osteosarkom, nádor kosti.

„Já nechci umřít,“ plakala dívenka. Za pár dní už ji lékař poslal do Judovy nemocnice. Následovalo 12 cyklů chemoterapie a odstranění kolene a části stehenní kosti. Dali jí tehdy implantát, který mohl růst s ní, ale ani tak to nebylo nic příjemného.

Nezdolná vůle a optimismus ji z toho dostaly, po pár týdnech fyzioterapie odložila berle. Dodnes tam sestřičky vzpomínají na její pozitivní energii. „I když jí bylo mizerně, sebrala se a řekla: čas na trsání,“ popsala Elizabeth Barnwellová. „Všichni jsme se o ni chtěli starat.“

V nemocnici ještě s oblibou nosila tričko s logem NASA, ale právě tam své sny o kariéře změnila. „Když mi doktor nakonec přišel říct, že je rakovina pryč a můžu domů, rozbrečela jsem se. Nechtěla jsem odejít,“ připomíná, jak se jí v rodinném prostředí nemocnice zalíbilo. „Věděla jsem, že chci pracovat u Sv. Judy.“ Vystudovala tedy zdravotní školu, chodila tam na brigády a před rokem tam místo opravdu dostala. Pracuje teď s pacienty s leukémií a lymfomy

„Novým pacientům říkám, že jsem taky měla rakovinu, že tak nějak vím, jak se cítí. Vím, že je to děsivé a zpočátku to člověka může zavalit.“ Před dvěma lety navíc zemřel na rakovinu i její otec. Dovede se proto vžít do pozice jak pacientů, tak jejich zoufalých blízkých.

Ale hlavně může jít příkladem. Kovové kosti jí nebrání v dobrodružném životě: navštívila pět kontinentů, studovala ve Španělsku, absolvovala pracovní mise v Nikaragui a Peru… a teď má letět do vesmíru.

Pracovat bude i na kosmické lodi, z vesmíru se přes videohovor hodlá spojit s pacienty. „Uvidí ve vesmíru člověka, který přežil rakovinu, někoho jako oni,“ věří, že je pořádně povzbudí. „Když se léčíte s rakovinou, soustředíte se na přítomný den, může být fakt těžké se dívat do budoucnosti. Doufám, že tahle mise jim umožní si svou budoucnost víc představovat.“

Na misi už se začala chystat, vyzkoušela si třeba skafandr. Bratr jí vysvětluje, co čekat: „Start bude něco jako atrakce v lunaparku, ale přetížení bude trvat déle.“

Tombola o let do vesmíru

Naplno začnou s přípravou, až bude posádka kompletní. Třetí křeslo bude výhrou ve slosování všech dárců (nad deset dolarů) pro Judovu nemocnici. Funguje na neziskové bázi a specializuje se na kruté choroby dětí, například leukémii a další druhy rakoviny. Pacienty, včetně nepojištěných, léčí zdarma, na provoz vybírá právě od štědrých dárců a podobnými akcemi – třeba i golfovým mistrovstvím WGC v Memphisu. Isaacman chce takto získat pro nemocnici 200 milionů dolarů (4,3 miliardy Kč), polovinu prý dá ze svého.

A čtvrtou „letenku“ pak Isaacman věnuje vítězi jiného druhu: na principu podobném reality show typu Šéfka vybere, kdo vytvoří nejlepší projekt na jeho internetové obchodní platformě. Isaacman totiž zbohatnul na zajišťování plateb kartou a podobných službách pro obchody.

Říjnová mise počítá s letem asi dva až čtyři dny dlouhým. Dragon létá automaticky, ale Isaacman trénuje, aby v případě nouze mohl převzít řízení. „Až dosud bych se astronautkou stát nemohla. Tahle mise otevírá cestování do kosmu i lidem, kteří nejsou fyzicky dokonalí,“ těší se Hayley.

Zrovna minulý týden ohlásila i Evropská vesmírná agentura, že právě takové otevírání chce umožnit. Spolu s výběrovým řízením na 4-6 posil pro svůj sbor astronautů také spustila unikátní projekt, Tedy studii proveditelnosti, za jakých podmínek by mohli do kosmu startovat lidé s některým postižením. S pomocí Mezinárodního paralympijského výboru vybere ESA „para-astronauta“

„ESA hledá jedince s psychologickou, kognitivní, technickou i profesní kvalifikací, jimž však fyzické postižení brání stát se astronautem kvůli požadavkům současného vesmírného vybavení,“ uvedla agentura s tím, že hodlá investovat do vývoje nového vybavení. Zatím se zvažují lidé s nevyvinutýma či amputovanýma nohama a lidé menší než 130 cm. V ostatních ohledech by kritéria byla stejně přísná jako na běžné astronauty.

„Nehledáme kosmického turistu, který bude tak nějak mimochodem mít postižení,“ cituje BBC Davida Parkera z ESA. „Hledaný jedinec by se zúčastnil smysluplné mise: dělal by vědu, podílel by se na všech běžných operacích na ISS. Není to o symbolice,“ uvedl s tím, že přece do rozpočtu agentury přispívají i daňoví poplatníci s handicapy, tak by také měli mít zastoupení v její práci.

Video  Hayley jde příkladem.  - St. Jude Children's Research Hospital
Video se připravuje ...

 

frantacizek ( 24. února 2021 16:20 )

Zobrazit celou diskusi