Příběh, který se na Facebooku objevil začátkem srpna, vzbudil velkou vlnu solidarity. Žena v něm žádala o pomoc pro tři sirotky, kteří po smrti rodičů, již zemřeli při autonehodě, zůstali bez pomoci. Nejstarší z nich, 17letý chlapec, se dle jejího vyjádření začal o bratry starat sám, protože se bál, aby se nedostali do dětského domova.

Lidé hned začali na účet posílat finanční příspěvky – nakonec se od takřka 1300 lidí shromáždilo 1,3 milionu korun, a to během pouhých dvou dní! Záhy však přišel další šok – ukázalo se, že je celý případ smyšlený, a začala se jím zabývat policie. 

Ta teď ženu obvinila z povodu. „Kriminalisté zahájili trestní stíhání osmačtyřicetileté ženy, která zveřejnila na sociálních sítích smyšlenou historku o třech sirotcích, kterým zemřeli rodiče při dopravní nehodě.  Žena ve zveřejněném článku uvedla i číslo účtu, kam lidé zasílali na pomoc neexistující rodině peníze,“ řekla Blesku mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová.

Chtěla vzbudit vlnu solidarity

„Kriminalisté se případem začali zabývat okamžitě poté, co jsme obdrželi první dotaz týkající se této sbírky a údajné dopravní nehody. Na základě prošetřování věci zjistili, že si všechny informace uvedené v článku žena vymyslela, aby vzbudila vlnu solidarity a touhu pomoci nezaopatřeným dětem,“ uvedla mluvčí. 

Účet si pěstounka podle policistů založila sama na své jméno těsně před zveřejněním smyšleného příběhu. „Kriminalisté z důvodu podezření z podvodu okamžitě zablokovali účet a tak zabránili výběru zaslaných finančních darů a zablokovali i přijímání dalších darů,“ popsala Kropáčová. Na linku, kterou kvůli tomu pražská policie zřídila, se přihlásilo několik set poškozených. „Díky tomu bylo velmi urychleno vrácení finančních prostředků zpět poškozeným,“ upřesnila mluvčí. Za podvod hrozí ženě kvůli vysoké škodě až osmileté vězení.

Blesk pěstounku kontaktoval, ta se však k obvinění odmítla vyjádřit. Seznam Zprávám v srpnu tvrdila, že kluci existují, jejich rodiče jsou ale v pořádku. „Já se pořád snažím věřit tomu, že ten kluk si vymyslel jednu věc jako útěk před tím, že byl chycený při krádeži, a pak už se mu jenom nabalovala jedna lež na druhou. Jestli jsou ti rodiče na dovolené nebo někde jinde, to doopravdy nevím. Strašně mě to mrzí. Sama jsem teď případ pro psychiatra, protože jsem řešila, jak se k tomu postavit, abych za to nebyla stíhaná já. Uvědomuji si, že je to moje vina,“ popsala.

Ve svém vyjádření z konce srpna pak uvedla: „Všem, kdo mi vyjádřili podporu, velmi děkuji, část lidí ví o problému, který se stal, kdo tomu chce věřit, tak věří, kdo ne, tak by ani vysvětlování nepomohlo. Je mi velmi líto, co se stalo, ale každý si na to udělá obrázek sám, já se k tomu opravdu nebudu a nesmím vyjadřovat.“