„O stížnostech proti usnesení o zahájení trestního stíhání obviněných bylo dozorovou státní zástupkyní z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 rozhodnuto tak, že proti dvěma fyzickým osobám bylo usnesení o zahájení trestního stíhání zrušeno, ve vztahu k třetí osobě byla tato stížnost zamítnuta. Trestní stíhání je tedy aktuálně vedeno proti jedné fyzické osobě,“ shrnula Andělová.

Dotaz, jaké zastávali obvinění pozice v rámci stavby a zda mezi nimi byli i dva lidé, které policie kvůli tomuto případu krátce stíhala už v roce 2021, nechce zatím státní zastupitelství komentovat. Poukázalo na to, že přípravné trestní řízení je ze zákona neveřejné.

V historickém objektu, v němž dříve sídlila základní škola a nyní je v něm Technologické centrum UMPRUM, se dopoledne 17. července 2018 propadla dvě patra. Hasiči našli krátce poté pod troskami dva dělníky, třetí zraněný člověk vyprostit nepotřeboval. Všichni tři byli cizinci. Skončili v nemocnici, přičemž stav jednoho z nich byl velmi vážný a záchranáři ho museli uvést do umělého spánku.

Záchranné práce na místě komplikovalo to, že nebylo jasné, kolik lidí na stavbě v době neštěstí pracovalo. Hasiči tak objekt prohledávali až do noci a náročný zásah oficiálně ukončili až po 24 hodinách. V objektu se jich vystřídalo 120. Práci jim ztěžovaly vysoké venkovní teploty i stav budovy, ve které hrozilo další zřícení.

Jak šel čas s případem

Neštěstí dlouho zůstávalo v prvotní fázi prověřování. Policie uváděla, že vyčkává na potřebné znalecké posudky z oboru stavebnictví. Případ původně prověřovala pro podezření z nedbalostního obecného ohrožení. V létě 2021 sdělila, že obvinila dva lidi z méně závažného přečinu - nedbalostního ublížení na zdraví. Dozorující státní zástupce ale následně na základě stížnosti obviněných toto stíhání zrušil a vrátil případ do stadia prověřování. Od té doby pak policisté znovu uváděli, že čekají na výsledky znaleckého zkoumání. Loni v létě pak bez dalších podrobností sdělili, že zahájili stíhání tří lidí.

Přestavbu prováděla firma Metrostav. Po neštěstí uvedla, že nebyly porušeny žádné předpisy týkající se bezpečnosti práce.

Za nedbalostní ublížení na zdraví hrozí v základní sazbě maximálně rok vězení, uložit lze také zákaz činnosti. Pokud však pachatel způsobil zranění nejméně dvou lidí, protože hrubě porušil zákony o bezpečnosti práce, zvyšuje se horní hranice sazby na tři roky.

Fotogalerie
49 fotografií