Na účet ve prospěch domnělým sirotkům poslali důvěřiví Češi přes milion korun. Jejich příběh je totiž dojal. Aby také ne. Podle toho zveřejněného se mělo přihodit to, že chlapci při autonehodě přišli o maminku a tatínka, a příslušné úřady jejich úděl nezaznamenaly, tudíž byli odkázaní sami na sebe. O mladší sourozence se tak musel starat nejstarší bratr, který při studiu pracoval v rychlém občerstvení, v důsledku čehož se o celém „příběhu“ dozvěděla také Eva P., vedoucí Skladu pro pěstouny Praha 11.

Ta následně tuto verzi zveřejnila na sociálních sítích s tím, že hodlá pro chlapce vybrat finanční obnos, aby mohli u pěstounské rodiny začít „nový život.“ Jenže chyba lávky. Jelikož byl celý případ zmedializovaný, začala se jím zabývat Policie ČR, která odhalila, že k žádné popisované dopravní nehodě nedošlo, a že tudíž celá kauza je jen rafinovaný podvod.

Kdo je vinen?

Blesk.cz už dříve uvedl, že za celým výmyslem zřejmě nestojí chlapci, ale jiná osoba. Policie aktuálně pracuje s verzí, že za celým komplotem stála právě Eva P. Obviněná nebyla, nicméně slova policejního mluvčího Jana Daňka hovoří za sebe. „V rámci prověřování případu začali kriminalisté podezřívat ženu, která sbírku vyhlásila a založila účet,“ sdělil pro TV Nova. Předsedkyně výboru pro sociální politiku pražského magistrátu Eva Horáková se nechala slyšet, že žena možná nemusela jednat záměrně.

„Je to velmi náročná práce nejen fyzicky, ale i psychicky. A je možné, že jí nikdo nepomohl a byla na to sama,“ uvedla pro televizi Horáková. Sama podezřelá v minulosti o celé kauze komunikovala s Bleskem. Ve chvíli, kdy začaly podivnosti případu vyplouvat na povrch, se pro Blesk vyjádřila: „Dozvěděli jsme se, že nás chlapci podvedli.“ Později se znatelným pohnutím v hlasu při telefonickém hovoru uvedla:  „Teď to řeší policie a já se k tomu už nesmím vyjadřovat. Ani bych to nezvládla. Je mi to celé moc líto,“ dodala žena v srpnu.
Fotogalerie
4 fotografie