Jak jste s kreslením začala?

Kresbě tužkou se věnuji od roku 2017. Z počátku jsem dělala převážně malby na zeď a občas jsem malovala i akrylem nebo olejem na plátna.  K tužce mě přivedla náhoda, kdy mne oslovil producent nahrávacího studia, zda bych jim nenavrhla loutky do loutkového celovečerního filmu. 

Tehdy jsem si nastudovala z knih kresbu portrétu a začala trénovat kresbu obličeje. Zjistila jsem, že mi vlastně tužka přirostla víc k srdci a chtěla jsem se v ní zdokonalit, co nejvíce to šlo. To byl vlastně můj počátek kresby portrétu.

Takže jste samouk…

Nestudovala jsem žádnou uměleckou školu ani jsem nenavštívila žádný kurz. Vše, co jsem potřebovala, jsem vyčetla z knih a na techniku stínování jsem si přišla sama. Takže díky tomu mají portréty můj rukopis. Než se člověk vypracuje, je k tomu potřeba nejen talent, ale hlavně je nutné hodně kreslit a kreslit a kreslit. Mým snem bylo vypracovat obrazy na takovou úroveň, abych mohla pořádat výstavy.

Což se vám podařilo, v roce 2019 jsem měla první výstavu…

Ano a na Open Art Festu v Brně jsem přes online hlasování získala 2. místo za nejlepšího umělce. V plánu jsou i další výstavy, až to situace dovolí.

Umělecké dílo v interiéru.
Autor: Eva Bernadetta

Co je na realistické kresbě nejtěžší?

Ono toho je víc. Důležité je vnímat všechny detaily a přenést je na papír. Ale nejtěžší je asi přenést do portrétu i emoce. Takže vždy do toho dávám vše, smutek, radost a cit. Nechci, aby to byl prázdný portrét, ale aby měl, jak se říká, „duši“. U realistických portrétu je důležité si s každým kouskem skutečně vyhrát.

Jak dlouho trvá vytvořit jeden obraz?

Neumím to převést na hodiny. Kreslím každou možnou chvilku. Tudíž někdy u toho sedím celý den, někdy jen pár hodin, podle času, který zrovna mám. Je pravda, že kresbě obětuji opravdu hodně svého volného času. Jinak pracuji jako učitelka na základní škole.

Většinou jeden portrét kreslím měsíc, ale záleží na velikosti. Převážně kreslím veliké formáty, takže když si vezmu obraz 100x70, tak tam už toho času je zase víc a zabere někdy i dva měsíce.

Karel Gott jako živý.
Autor: Eva Bernadetta

Malovala jste i Karla Gotta, jste jeho fanynka?

Nemohu úplně říct, že bych byla jeho fanynkou, ale jako zpěváka jsem ho měla ráda. Nejvíc jsem si ho ale vážila za to, jaký je člověk. Vážím si lidí, kteří jsou skromní a pokorní. Což on byl.  Proto si také vybírám, koho kreslit. Upoutal mě jako osobnost a člověk, který má neuvěřitelný charisma a je hlavně lidský. To vše z jeho tváře vyzařuje, takže jsem si ho chtěla nakreslit. Popravdě bylo plno zájemců o obraz, ale já si ho vážím natolik, že navždy zůstane v mé rodině.

Jaké máte s kreslením další plány?

Mým přáním je vytvářet autorské obrazy do moderních interiérů, ale zároveň chci samozřejmě vyjít vstříc lidem, kteří chtějí mít portrét někoho blízkého.

Fotogalerie
8 fotografií

Vincent van Gogh. Jeden z největších malířů trpěl fyzicky i psychicky, v zoufalé úzkosti si uřezal ucho.